Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH

Helez: Moj cilj je zanavljanje i popuna Oružanih snaga BiH

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, Zukan Helez na svojoj zvaničnoj Facebook stranici kazao je i podsjetio da se ovih dana navršava godina dana od kako je formiran novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u kojem je imenovan na spomenutu poziciju.

Kako navodi obje ove pozicije su od presudnog značaja za opstojnost i funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

“Može se reći da su me ove pozicije postavile na prvu liniju odbrane suvereniteta, cjelovitosti i teritorijalnog integriteta naše domovine. Obaveza mi je odgovoriti na svaki pokušaj podrivanja ustavnog poretka naše domovine te isti zaštiti. Mene su građani birali, uz prijedlog SDP BiH, i ja građanima odgovaram te ću u skladu s tim i napisati koje sam aktivnosti poduzeo u posljednju godinu dana”, rekao je Helez.

Ubrzo nakon formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH usvojen je Budžet BiH te je po prvi put nakon više decenija povećan za 241 milion KM, a Budžet Ministarstva odbrane BiH na čijem sam čelu prvi put je povećan nakon osnivanja ovog ministarstva za nešto malo manje od 100 miliona KM.

Osnovica za obračun plata je povećana te je time značajno poboljšan materijalni status vojnika, policajaca i drugih uposlenika na nivou države.

Obezbijedio sam novac i potpisao ugovor za nabavku novih uniformi za Oružane snage BiH. Nove uniforme su puno modernije i kvalitetnije od uniformi koje nose vojnici u regiji i spadaju u red uniformi sa najvećim kvalitetom u svijetu. Uniforme u potpunosti prave domaće firme.

Samo u toku prethodne kalendarske godine u sastav Oružanih snaga BiH primljeno je 1042 oficira, podoficira i vojnika što je najviše od formiranja Oružanih snaga BiH.

“Moj cilj je zanavljanje i popuna Oružanih snaga BiH, nabavka adekvatne opreme, stvaranje adekvatnih uslova života i rada kako bismo privukli i zadržali najkvalitetnije mlade ljude u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine. Oružane snage BiH su stub suvereniteta naše države, ali i stub stabilnosti i sigurnosti svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini. Danas sa ponosom mogu da kažem da imamo jake Oružane snage , jače nego ikad do sada. Naša je trajna obaveza nastaviti činiti sve kako bi pripadnici OS BiH imali odgovarajuće uslove za obavljanje svakodnevnih dužnosti te bili što pripravniji i spremniji za izvršenje zadaća koje im se postavljaju”, kazao je.

Navodi da će se u idućih nekoliko dana završiti i proces imenovanja nove generalske strukture na ključnim pozicijama u Oružanim snagama BiH. Ova imenovanja su zakonska obaveza te će sigurno unaprijediti funkcionisanje Oružanih snaga BiH.

Pripadnici inženjerske jedinice privremenog sastava OS BiH su bili dio međunarodnih humanitiranih misija prvo u Republici Turskoj zbog razarajućeg potresa, a zatim i u Sloveniji zbog katastrofalnih poplava. U obje misije pripadnici inženjerske jedinice su osvjetili obraz BiH, bili najproduktivniji u otklanjanju posljedica ovih prirodnih katastrofa, bili pohvaljeni od lokalnih stanovnika i vlasti, zbog čega sam ih i nagradio po povratku u BiH.

U prvoj godini svoga mandata na čelu Ministarstva odbrane BiH riješio je  i problem nadzora nad BiH nebom. OS BiH mogu nadzirati vazdušni saobraćaj iznad BiH. Ovo je rezultat civilno-vojne saradnje Ministarstva obrane BiH i Agencije za pružanje usluga u vazdušnom prometu BiH (BHANSA).

Također, u prvoj godini mandata posjetio je sve tvornice namjenske industrije u BiH i pomogao u rješavanju nagomilanih problema u ovoj industrijskoj grani u BiH. Danas namjenska industrija u našoj zemlji je najjača u regionu te ima prostor za još veći razvoj i može postati temelj ekonomskog razvoja BiH.

Doprinos OS BiH u akcijama deminiranja BiH raste iz godine u godinu. Može se slobodno reći da su demineri naših Oružanih snaga BiH najsposobniji u regiji te da smo lideri u humanom deminiranju u ovom dijelu Europe, a u ovoj godini donacija EU u iznosu od 10 miliona eura će svakako unaprijediti mogućnosti i kapacitete deminera OS BiH.

Kazao je da je od preuzimanja mandata zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministra odbrane BiH imao na stotine međunarodnih sastanaka u BiH i van BiH. Cilj svih sastanaka je uvijek bio isti, a to je lobiranje za podršku našoj zemlji na putu ka euroatlanskim integracijama.

Ovom prilikom izdvojio je posjetu Washingtonu, 3 posjete Briselu, posjetu Londonu, posjetu Ankari ,posjetu Vatikanu Svetom ocu papi Franji,  dolazak generalnog sekretara NATO saveza Jensa Soltenberga u BiH, dolazak vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu i zapovjednika Europskog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država generala Christophera Cavolija te dolazak zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove Gabriela Escobara.

Na svim sastancima sve delegacije su dale nesebičnu podršku BiH na putu ka euroatlanskim integracijama. Članice NATO saveza, u prvom redu Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su obećale da će braniti mir u BiH, kao i teritorijalni integritet, cjelovitost i suverenitet u BiH.

NATO savez je po prvi put našoj zemlji odobrio DCB paket pomoći  u vrijednosti većoj od 50 miliona eura za jačanje odbrambeno-sigurnosnog sistema BiH, a koji će osigurati poboljšanje  kapaciteta OS BiH, što je izuzetno potrebno u trenutku narušene sigurnosne situacije u čitavom svijetu.

Također NATO savez nam je ukazao čast da budemo domaćini  tri važna događaja ovog saveza, a to je najprije posjeta Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) početkom februara, zatim Partnerska koordinacijska konferencija u aprilu i NATO Partnerski simpozij u oktobru. Ovo je prvi put da NATO organizuje ove događaje u zemlji koja nije punopravna članica ovog saveza, što svakako pokazuje  da ozbiljno računaju na nas.

“Za mene dileme nema, jedini pravi put naše države su integracije u EU i NATO savez. To jesu i moraju biti ključni vanjskopolitički ciljevi naše države. Euroatlanske integracije osiguravaju mir, stabilnost, sigurnost, vladavinu prava i ekonomski napredak za sve građane u BiH. Siguran sam da smo mogli napraviti još veći napredak na putu naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU da nije bilo opstrukcija i blokada iz RS. Iako članstvo naše zemlje u EU najviše donosi građanima BiH, čini se da pravna država ne odgovara svim političkim akterima u BiH”, rekao je.

Podsjeća sve političke aktere u BiH da su dužni raditi u korist građana koji su ih birali te ih ovim putem pozivam da se umjesto antiustavnog djelovanja, politike 90-tih i snova o otcjepljenju i prekrajanju granica, okrenemo ubrzanom ispunjavanju uslova za otpočinjanje pregovora sa EU za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini.

Zbog obilježavanja neustavnog dana Rs podnio je krivične prijave protiv 3 lica: predsjednika Rs Milorada Dodika, zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandra Goganovića i pukovnika OS BiH Milana Damjanića. Uvjeren sam će pravosudni organi BiH postupiti u skladu sa Ustavom i zakonima BiH.

Moji politički protivnici uporno, vješto i zlonamjerno mene pokušavaju predstaviti kao nacionalistu. Moje prijave nisu usmjerene protiv srpskog naroda u BiH.

“Ja sam socijaldemokrata, odrastao i družio se sa Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Moje prijave su zbog antiustavnog i secesionističkog djelovanja vlasti Rs na čelu sa Miloradom Dodikom. Moram kazati da ne razumijem pojedine političke aktere, ali i neke medije koji se deklarišu kao probosanski, da moje odgovore na otvorene secesionističke najave i prijetnje kritikuju i omalovažavaju. Prije koji dan je predsjednik SAD Joe Biden izrazio zabrinutost za Balkan zbog ruskog uticaja i planova za ovo područje, a pojedini političari u BiH i mediji, koji sebe vole nazivati patriotskim, i dalje minimiziraju secesionističke prijetnje. Možda  drugi političari u BiH ne vide prijetnje našoj državi ili ih olako shvataju, ali meni moja pozicija to ne dozvoljava”, govori.

Postoji još niz aktivnosti koje je dogovorio sa prijateljima i partnerima naše zemlje, a koje su u korist BiH. S obzirom na to da se te aktivnosti tiču odbrane i sigurnosti, ne mogu ih iznositi u javnost. Bilo bi kontraproduktivno i samo bi naštetilo samoj realizaciji tih aktivnosti. Kada bude vrijeme za to podijeliti ću sa javnosti u BiH.

“Poštovani građani vi ste mene birali i ja vama podnosim račun o svome radu. Hvala Vam za podršku koju mi svakodnevno pružate. Moj rad i svakodnevne aktivnosti, kao što ste i navikli do sada, možete i dalje pratiti na mojoj zvaničnoj FB stranici”, napisao je za kraj Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.