Ministar odbrane Bosne i Hercegovine

Helez: Integracije BiH u evropske i euroatlantske integracije nemaju alternativu

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem i članovima delegacije Ministarstva odbrane BiH ugostio je danas delegaciju Komande Vojske Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu (USEUCOM) i Ureda ministra odbrane SAD (OSD), predvođene brigadnim generalom Chrisom McKinneyom i direktorom za evropsku politiku, Centralnu i Južnu Evropu (OSD) Altonom Bulandom.

Helez je poželio dobrodošlicu delegaciji SAD-a i istakao da su SAD bitan segment stabilnosti i sigurnosti kako za Bosnu i Hercegovina tako i za cijeli region. Naglasio je da su SAD ključni vanjskopolitički faktor za Bosnu i Hercegovinu.

“Vi ste zemlja koja je naviše uložila u Oružane snage BiH i izražavam duboku zahvalnost na stalnom prisustvu i podršci koju pružate Oružanim snagama BiH”, rekao je Helez.

Brigadni general McKinney prenio je pozdrave ministra odbrane SAD-a lloyda Austina i njegovog zamjenika.

“Smatrali smo da nam je BiH prva zemlja koja treba biti prioritet naše posjete. SAD pomno prate sigurnosno okruženje u BiH. Ostajemo predani svim narodima u BiH i poštovanju Daytonskog mirovnog sporazuma”, poručio je McKinney. Također je pozdravio sve napore koje BiH ulaže u očuvanje mira i stabilnosti u BiH. Obećao je podršku Oružanim snagama BiH u opremanju i obuci, te bh. putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Također je izrazio nadu za nastavkom zajedničkih vježbi, saradnje na programima Vojske SAD-a i OS BiH (Mil to Mil), uspješne saradnje sa Nacionalnom gardom Maryland i USEUCOM-om.

Direktor za evropsku politiku, Centralnu i Južnu Evropu (OSD) Alton Buland je naglasio da SAD podržavaju sve reforme koje su do sada učinjene u BiH. Naglasio je da, pored svih sukoba u svijetu, SAD podržavaju održivost rada bh. institucija i da su SAD posvećene jedinstvenoj Bosni i Hercegovini i jedinstvenim Oružanim snagama BiH te također obećao nastavak podrške.

U nastavku razgovora Helez je pohvalio saradnju MO BiH sa Ambasadom SAD u BiH i vojnim atašeom u BiH, uspješnu dvadesetogodišnju saradnju sa NG Maryland, te izrazio zahvalnost na ogromnoj finansijskoj pomoći u razvoju kapaciteta Oružanih snaga BiH. Upoznao je goste o strukturi novog generalskog kora OS BiH, preprekama na usvajanju budžeta za 2024. godinu, što, kako je rekao, „uskraćuje finansiranje u opremanje OS BiH.“

Naglasio je da integracije BiH u evropske i euroatlantske integracije nemaju alternativu, te upoznao prisutne o značajnim koracima na ispunjavanju 14 prioriteta za otpočinjanje pregovora priključenja BiH ka Evropskoj uniji. Sagovornici su također razmijenili mišljenja o sigurnosnoj situaciji u svijetu, te ukazali na važnost prestanka sukoba u svijetu.

“Mi u BiH dobro znamo šta su sukobi i zato će BiH uvijek glasati za mir – rekao je Goganović te ukazao na važnost regionalne saradnje u cilju osiguranja mira i stabilnosti i poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.