Helez i Kalinak: BiH i Slovačka imaju jako dobre odnose, bez otvorenih pitanja

Bosna i Hercegovina i Slovačka imaju jako dobre odnose, bez otvorenih pitanja, poručio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez koji je jučer u Sarajevu u službenu posjetu primio ministra odbrane Slovačke Republike Roberta Kalinaka.

“Želio bih da istaknem saradnju u oblasti namjenske industrije. Konstantovali smo da Bosna i Hercegovina ima široku lepezu proizvoda iz oblasti namjenske industrije, a Evropa je u tom dijelu prilično zatajila u prošlom periodu. Ono što me raduje i posebno želim da se zahvalim Slovačkoj na podršci Bosni i Hercegovini ka evroatlantskim integracijama”, rekao je Helez.

Podsjetio je da je Slovačka među tri ključne države najveći lobista za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, uz Austriju i Hrvatsku.

“Sigurno je među šest država, članica Evropske unije, koje konstantno podržavaju Bosnu i Hercegovinu, i zagovornici su da Bosna i Hercegovina uđe skupa sa Ukrajinom, ako ne i prije, jer ispunjava bolje uslove od Ukrajine, uz svo uvažavanje patnje ove zemlje koju doživljava od strane Rusije”, istakao je Helez.

Dogovorili su i da pojačaju odbrambenu saradnju.

“Imamo jako dobre odnose, nemamo otvorenih pitanja”, naveo je Helez.

Izrazio je nadu da će u narednom periodu unaprijediti saradnju i podići je na viši nivo.

“Došli smo kod naših prijatelja”, rekao je na početku obraćanja ministar odbrane Slovačke Kalinak.

Naveo je da su u posjetu došli ne samo da vide njihove vojnike koji su u Bosni i Hercegovini u okviru programa ALTEA, nego i da razgovara o zajedničkoj budućoj saradnji.

“O tome smo govorili i prilikom našeg susreta u Pragu, a danas smo to isto ponovili, dakle, za nas je evropska budućnost Bosne i Hercegovine prioritet. Imate našu apsolutnu podršku na tom putu. Ukoliko postoji prostor da mi uradimo nešto više, veoma rado ćemo to uraditi. Mi smo bliski narodi, kulturološki, našom tradicijom, jezicima i historijom. Zato je za nas važan i zajednički uspjeh”, pojasnio je Kalinak.

Istakao je da je sa Helezom razgovarao i o privrednim temama.

“Imamo tradicionalno jaku odbrambenu industriju. Situacija koja je aktuelna u svijetu, moglo bi se reći da je na neki način i prilika za obje naše industrije. Naše države imaju potencijal za potrebe koje danas postoje i ubijeđena sam da naša saradnja može bitno da doprinese poboljšanju i povećanju ekonomskih prilika, a naravno i životnog standarda ljudi koji ovdje žive”, naglasio je Kalinak.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.