Helez: Dajem punu podršku opstanku Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, izjavio je kako daje punu podršku opstanku Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini sa punim ovlastima, uključujući korištenje bonskih ovlasti Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

„Smatram da naša zemlja od Daytona nije bila ugroženija od strane povampirene velikosrpske politike predvođene predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a podržane od strane agresorske ruske politike.

U uslovima kada jača patološki utjecaj ruskog totalitarnog režima na Balkanu, prije svega preko manjeg bh entiteta RS, opstanak OHR se nameće kao imperativ.

Pokušaji relativiziranja i ograničavanja uloge Ureda visokog predstavnika u BiH snažno podsjećaju na ponašanje evropske zajednice početkom devedesetih. Zar EU nije ništa naučila iz tog vremena?

Sve dok postoje secesionističke politike u BiH, sve dok postoji negiranje genocida u BiH, udari na Ustavni suda BiH i druge državne institucije, nama je potreban OHR i Visoki predstavnik sa svim ovlastima.

OHR je dio Dejtonskog sporazuma i mora da ostane dok se ne postigne dogovor koji će našu zemlju učiniti funkcionalnom državom bez mogućnosti blokada. Visoki predstavnik je u prošlosti donio niz odluka koje se našu zemlju učinile demokratičnijom i funkcionalnijom.

Pozivam predstavnike vlasti RS da, ukoliko žele da zatvore Ured Visokog predstavnika u BiH, ispunimo postavljena 5+2 uslova i cilja, a to znači dodjelu državne imovine državi Bosni i Hercegovini te onda davanje na korištenje imovine nižim nivoima vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, osiguramo fiskalnu održivost BiH, vladavinu prava, potpišemo SSP-a i dobijemo Pozitivnu procjenu situacije u BiH utemeljenu na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na kraju moram se zahvaliti istinskim prijateljima Bosne i Hercegovine, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, koji su se odmah suprotstavili inicijativi za ukidanje ili ograničavanje uloge Ureda visokog predstavnika. Pozivam i druge članice Vijeća za provedbu mira da slijede ove stavove, da daju podršku Bosni i Hercegovini, koja se ponovo nalazi na meniju velikosrpske politike“, naveo je Helez.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.