Izjava za javnost predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića

HDZ želi srušiti ustavnu garanciju nepriznavanja rezultata etničkog čišćenja

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava FBiH, koji je Ustavnom sudu BiH podnijela Borjana Krišto do kraja je razobličio kakvu državu i politički sistem u BiH želi uspostaviti HDZ BiH.

Sada je valjda svima jasno da HDZ želi legalizirati rezultate etničkog čišćenja,  jer im je sporna ustavna odredba, čiji je smisao upravo nepriznavanje onoga što je prouzrokovao rat, u smislu protjerivanja svih građana na području FBiH. Odredba o tome da se iz svakog kantona može birati po najmanje jedan delegat iz svakog naroda, ako je makar jedan takav zastupnik izabran u skupštine kantona, dio je Ustava FBiH još od Vašingtonskog sporazuma iz 1994.godine.

Smisao ove odredbe bio je tada, a i danas je, osiguranje mogućnosti da unatoč protjerivanju i etničkom čišćenju svi narodi na području cijele FBiH imaju mogućnost biti birani u Dom naroda.

Ova odredba u Dejtonu 1995. godine, nažalost, nije proširena na područje cijele države, tako da u Ustavu RS ovakva ustavna zaštita ne postoji, zbog čega su povratnici u ovaj dio BiH i danas žrtve institucionalne neravnopravnosti, što se mora mijenjati.

Ovaj zahtjev potvrđuje i kako je prijedlog HDZ BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Parlamenta FBiH neustavan. Umjesto da takav prijedlog povuče sada se želi sa njim uskladiti Ustav FBiH, što je apsurd.

Ovim potezom HDZ BiH je otvorio mogućnost da se pred Ustavnim sudom BiH osporavaju razne odredbe Ustava FBiH ali i Ustava RS pa čak i pojedini aneksi samog Dejtonskog sporazuma. Svi u BiH moraju biti svjesni posljedica do kojih ovo može dovesti.

Jasno je kako HDZ i na ovaj način pravi alibi za svoj scenario blokade države, kada im se ne svide izborni rezultati u oktobru 2018. godine i nastojanje da se uruši demokratski poredak.

Krajnje je vrijeme, stoga, da prestane blokada Parlamenta FBiH, te sazove i održi vanredna sjednica na kojoj bi se razmatrao prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su zajednički predložili SDP i DF.

Ovaj Zakon najpošteniji je prijedlog koji je ponuđen, nije usmjeren protiv bilo koga, osigurava provedbu izbornih rezultata i što je najbitnije sprječava bilo koga da od građana ove zemlje otme mogućnost da na izborima izaberu vlast kakvu žele.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.