Zoran Mikulić

HDZ želi da glas Hrvata iz Hercegovine vrijedi više od glasa Hrvata iz Sarajeva

Izmjene izbornog zakonodavstva u BiH bile su tema ovosedmičnog izdanja Tema TV1. Sagovornici urednice i voditeljke Nikoline Veljović bili su predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH), delegat Kluba Bošnjaka u državnom Parlamentu Halid Genjac i član Predsjedništva SDP-a BiH i bivši ministar pravde FBiH Zoran Mikulić.

Sagovornici u Temi TV1 saglasni su da su izmjene postojećeg Izbornog zakona BiH neophodne, no otvoreno je pitanje na koji način to postići.

Zoran Mikulić je upozorio da je postojeći Izborni zakon dovoljno loš da su njegove izmjene neophodne, ali da one reba prvenstveno da idu u pravcu sprječavanja izbornih prevara i krađa, kako bi se detektovala stvarna izborna volja birača, prenose Vijesti.ba.

On smatra da je jedino dobro iz HNS-ovogprijedloga to što će se o izbornom zakonodavstvu raspravljati u državnom Parlamentu.

Govoreći o suštini HNS-ovog prijedloga, Čolak je istakao da je krajnje vrijeme da se izmjene izbornog zakonodavstva nađu u parlamentarnim klupama. U suprotnom, upozorio je, u pitanje može doći implementacija izbornih rezultata 2018. godine.

On je saglasan da je potrebno implementirati presudu Evropskog suda u slučaju “Sejdić – Finci”, kao i druge, ali za to je neophodna parlamentarna većina, koja je u ovom trenutku upitna.
Mikulić je konstatovao da prijedlog Hrvatskog narodnog sabora teži ka tome da niko osim HDZ-a BiH nema većinu delegata u Klubu Hrvata u Parlamentu FBiH.

“Osim toga, ovaj prijedlog je rasističkiji u odnosu na postojeće stanje, jer prema njemu, glas Hrvata iz Hercegovine vrijedi više od glasa Hrvata iz, recimo Kantona Sarajevo”, dodao je Mikulić.

Mikulić je napomenuo da će o izmjenama izbornog zakonodavstva odlučivati vladajuće stranke, SDA i HDZ BiH. Imajući u vidu tu činjenicu, konstatovao je da ovo pitanje nikada neže biti riješeno, a kao očigledan primjer naveo je slučaj Mostara.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.