Damir Mašić

HDZ ponovo pokušava prijetnjama i ucjenama, ali neće ništa postići

HDZ BiH, uključujući i njenog lidera Dragana Čovića, u posljednje se vrijeme ponaša kao malo dijete koje nije dobilo igračku koju je željelo, pa sjedi u ćošku i plače. Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio zastupnik u Klubu SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić.
Komentarišući današnji nedolazak zastupnika iz Kluba HDZ BiH-HNS na vanrednu sjednicu Zastupničkog doma, Mašić ističe kako oni “opstruiraju i bojkotuju sve živo i time ništa neće postići”.

– HDZ BiH ponovo pokušava prijetnjama, ucjenama i ultimatumima ispuniti i zadovoljiti svoje političke apetite. Njihovi zastupnici vješto izbjegavaju da dođu u parlamentarne klupe i javno se, mimo saopćenja, očituju o svemu onome što se nalazi na dnevnom redu – kazao nam je Mašić.

Prema njegovim riječima, kada bi se sve stranke ponašale kao HDZ, ne bi bila održana nijedna sjednica, jer se mnogim zastupnicima mnoge stvari ne sviđaju.

– No, to nije razlog da se ne dolazi na sjednicu. Pa, ne možete vi bojkotovati sjednicu samo zato što vam se neki zakon ne sviđa. Šta je usvojeno zakona koji se SDP-u ne sviđaju, pa nikad nismo bojkotovali sjednice, nego dođemo i oštro se suprotstavimo i pokušamo to zaustaviti unutar parlamentarne procedure – navodi Mašić.

Smatra da HDZ BiH za ovakvo ponašanje nema apsolutno nikakvu argumentaciju.

– To što oni pričaju su priče koje ne bi “progutala” ni mala djeca. I sve je vrlo vješto upakovano i zamotano u ostvarivanje ličnih interesa nekolicine iz skupine okupljene oko rukovodstva HDZ-a, koji se uglavnom svode na politički utjecaj, finansijsku korist, ali i sve ono što praktično godinama uživaju pod navodnim plaštom borbe za ne znam ti ni ja šta – dodaje Mašić.

Podsjeća da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH u Zastupničkom domu usvojen u skladu s Ustavom i svim mogućim procedurama.

– Očekujemo njegovo brzo usvajanje i u Domu naroda, čime bi se praktično stekli uslovi da odluka Ustavnog suda u predmetu “Ljubić” bude implementirana i da se neometano nakon izbora konstituišu svi nivoi vlasti, uključujući i Dom naroda PFBiH – napominje Mašić.

Osvrnuo se i na jučerašnje otvoreno pismo predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubića, upućenog političkoj javnosti, te nadležnim institucijama BiH i međunarodne zajednice. Između ostalog, Ljubić je naveo da bi krajnji cilj pomenutog zakonskog prijedloga mogao biti “pretvaranje FBiH u bošnjački entitet, a nakon toga pretvaranje bošnjačkog entiteta u bošnjačku nacionalnu državu”.

– Gospodin Ljubić prvo mora sam sa sobom da razluči da li on nastupa kao zastupnik Sabora Hrvatske, kao Božo Ljubić ili kao politički potrčko Dragana Čovića – rekao je Mašić.

Ističe kako svako u ovoj zemlji ima pravo na sve, pa i na politički stav, ali u ovom slučaju Ljubićevi stavovi “nemaju nikakvu argumentaciju”.

– Boži Ljubiću bi bilo puno pametnije da, umjesto što piše pisma ta koja piše – pokuša barem na neki način djelimično zaštititi interese ne samo bh. građana, nego i bh. firmi u Hrvatskoj, a ne da glasa za zakon kojim je napravljena bjesomučna otimačina imovine bh. firmi u Hrvatskoj. A on je jedan od ljudi koji je nažalost glasao za taj zakon – zaključuje Mašić.

D.K.

(Vijesti.ba)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.