Nerin Dizdar

HDZ-ov projekat “Država za Stjepana”

U HDZ-u BiH projekat “Država za Stjepana” pokušavaju opravdati činjenicom da zbog njihovog pokušaja izborne krađe u Stocu nisu održani lokalni izbori, pa bi stoga umjesto izborne krađe od strane Parlamenta FBiH trebali biti nagrađeni neizbornom, odnosno parlamentarnom krađom. Tako bi HDZ BiH na jednostavan način riješio muke oko troškova organizacije, potencijalnih rizika i mogućih neugodnosti vezanih uz projekat krađe izbora i prava na upravljanje općinskim budžetom. HDZ BiH bi jednostavno, dekretom, sebi dodijelio pravo upravljanja budžetom Općine Stolac.

Na općim izborima 2010. godine SDP BiH je odnio izbornu pobjedu sa sloganom „Država za čovjeka.“ Namjera slogana je bila da se na metaforičkoj ravni pošalje poruka o zalaganju za princip i ideju izgradnje države po mjeri građanina, tzv. „običnog čovjeka“.

Međutim, danas smo svjedoci da formalno najveći neprijatelji takve ideje zapravo idu korak dalje u implementaciji tog slogana. HDZ Bosne i Hercegovine, dakle, umjesto metaforičke pokušava izvesti praktičnu, doslovnu primjenu tog slogana. HDZ BiH to čini na način da u Parlamentu FBiH pokreće inicijativu kojom bi se jednom čovjeku, građaninu Stoca Stjepanu Boškoviću, omogućilo upravljanje cjelokupnim, višemilionskim budžetom Općine Stolac.

Formalno, država bi jednom čovjeku dodijelila pravo upravljanja cjelokupnim sredstvima, a samim tim i sudbinama građana Stoca, valjda na osnovu činjenice da taj čovjek ima prijavljeno prebivalište u Stocu. Radi se o čovjeku koji formalno nije ni u kakvom priviliegovanom statusu u odnosu na ostale građane Stoca. Naprotiv, mnoge građanske privilegije bi mu trebale biti oduzete zbog njegovog decenijskog kršenja Ustava, zakona, inspekcijskim nalazima potvrđenog nenamjenskog trošenja stotina hiljada KM, sudskim presudama potvrđene diskriminacije i, konačno, najnovije neustavne uzurpacije radnog mjesta načelnika Općine.

Međutim, sve to ne sprečava HDZ BiH da smatra da je upravo on najbolji čovjek za samostalno upravljanje budžetom Općine Stolac. Sada se javlja jedan specifičan problem: Šta ako neko drugi misli drugačije i smatra da dugogodišnji počinitelj kriminalnih radnji baš i nije najpogodniji „upravitelj“ (ili “upravljač“) Stoca? Šta ako različite grupacije imaju različite favorite, odnosno kandidate za upravljanje javnim preduzećima, infrastrukturom i budžetom Općine Stolac?

Iako sve napisano može zazvučati kao satira, nije li upravo apsolutna relativizacija zakona, ustava, demokratskog instituta izbora i prava na izbor najgori oblik ismijavanja građana i države?

U tom kontekstu, u duhu dosljedne bukvalne provedbe slogana „Država za čovjeka“, i to za jednog čovjeka, za što se očito zalaže HDZ BiH, možda bi najpoštenije bilo provesti neku vrstu nagradne igre, tombole, pod sloganom tipa: „Budžetom možeš upravljati ti“. Tako bi svi građani, kvalifikovani potencijalni upravitelji sudbinama građana Stoca, dobili jednaku šansu da upravljaju Stocem barem jednu godinu. Kvalifikovan bio bio svako onaj ko ima prijavljeno prebivalište u Stocu. Parlament FBiH bi onda mogao organizirati javno (ili tajno) izvlačenje sretnog dobitnika. Mogao bi taj posao odraditi i kakav softver koji bi odabrao pobjednika. Važno bi bilo samo da četiri „dominantna“ člana CIK-a BiH ne kreiraju softver jer bi tada, uvjeren sam, i softver uvijek odabrao istog građanina.