HDZ-ov prijedlog je revitalizacija praksi fašističkih režima

Prijedlog HDZ-a Bosne i Hercegovine da se na ličnim dokumentima građana Bosne i Hercegovine ističe etnička pripadnost, odnosno pripadnost konstitutivnim narodima, ostalim ili nacionalnim manjinama kao preduslov za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava poput prava na rad, zapošljavanje, kandidiranje predstavlja revitalizaciju najgorih praksi nacističkih režima. Gotovo identična zakonska rješenja usvojena su 1935. godine u nacističkoj Njemačkoj, kao zakonski okvir za segregaciju i diskriminaciju i jevrejskog stanovništva i drugih građana koji su smatrani građanima “nižeg reda”.

Činjenica da se HDZ BiH usudio ovakav prijedlog uputiti u parlamentarnu proceduru ukazuje na njihovu iskrenu namjeru da institucionalno afirmiše rasizam i diskriminaciju u svakom segmentu društva.

Naravno da sve presude Evropskog suda za ljudska prava kojim je tretirano pitanje ostvarenja prava po osnovu etničkog pripadanja jasno nalažu relativizaciju, odnosno dokidanje principa konstitutivnosti. Od presude “Sejdić-Finci” nadalje, u različitim formulacijama, te presude naglašavaju da se nikakvo različito postupanje zasnovano na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma.

Obaveza dokidanja svih oblika razdjeljivanja građana po etničkoj osnovi je naglašena i u nizu akata Evropskog parlamenta, kao što je uslov i za pristupanje Evropskoj uniji.

Umjesto evropskih vrijednosti, HDZ Bosne i Hercegovine očito nastavlja voditi politiku u skladu sa ideologijom u čijem korijenu je rasizam i nacionalizam. Nažalost, očito su naivna bila nadanja da će presude međunarodnih sudova dovesti do otriježnjenja i pravljenja otklona od politika koje su odgovorne za smrti hiljada građana, koncentracione logore i masovne progone.

SDP Bosne i Hercegovine zato poziva sve činitelje domaćeg poretka, uključujući međunarodnu zajednicu, da se jasno osude ovakvi postupci i konačno odustane od podilaženja i povlađivanja političkim opcijama koje javno promiču rasističke principe. Sada se ti principi ne pokušavaju nametnuti samo u izbornom zakonodavstvu, nego u cjelokupnom društvenom sistemu. Očekujemo da u Bosni i Hercegovini i međunarodni dužnosnici konačno počnu zagovarati principe koji su mjerilo vrijednosti u savremenim demokratskim društvima. Još jednom želimo istaći kako je za SDP potpuno neprihvatljivo da međunarodni zvaničnici prihvataju, zagovaraju i podržavaju rješenja koja ne postoje u bilo kojoj demokratskoj zemlji. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama EU. Ništa više, ali i ništa manje od toga.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.