Damir Mašić

HDZ nije pokazao želju za bilo kakvim dogovorom

Sinoć je završen prvi sastanak predstavnika političkih stranaka u našoj zemlji s predstavnicima Venecijanske komisije. Kako nam je nakon sastanka kazao Damir Mašić (SDP), predstavnici HDZ-a nisu pokazali želju za dogovorom.

Sastanku sa predstavnicima stranaka prisustvovali su Šefik Džaferović iz SDA, Damir Bećirović i Zlatko Miletić iz Demokratske fronte, Damir Mašić i Zoran Mikulić iz SDP-a, Borjana Krišto i Bariša Čolak iz HDZ-a te Damir Arnaut iz SBB-a. Oni su iznijeli svoje prijedloge koji se odnose na izmjene Izbornog zakona u svjetlu implementacije presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

“Danas su uglavnom saslušani prijedlozi, obrazloženja i način viđenja koji smo iznijeli u vezi sa konkretnom implementacijom odluke Ustavnog suda kada je u pitanju, prije svega, predmet ‘Ljubić’. Kada je riječ konkretno o SDP-u, mi smo obrazložili prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Federaciji BiH koji smo uputili zajedno sa kolegama iz Demokratske fronte. Na isti način su i druge kolege obrazložile svoje prijedloge koji su praktično pali i završili parlamentarnu proceduru”, rekao je Damir Mašić za Klix.ba.

Dodao je da predstavnici HDZ-a ni na današnjem sastanku nisu pokazali želju za dogovorom oko bilo kojeg pitanja.

“Oni su nastavili svoju rigidnu politiku načina na koji oni vide implementaciju odluke, a koji se svodi na to da pokušavaju kroz rješenja koja predlažu i zagovaraju eliminisati da bilo ko drugi u budućnosti osim HDZ-a može utjecati na formiranje vlasti, ali i blokiranje svih procesa. To je jedno nedopustivo ponašanje i žao mi je što su nastavili u pravcu koji je prije nekoliko dana njihov predsjednik Dragan Čović i najavio kada je rekao da je priča o ovome završena što se njih tiče”, rekao je Mašić.

Pojedinačni razgovori predstavnika stranaka s predstavnicima Venecijanske komisije bit će nastavljeni sutra, a u četvrtak će ponovo biti održan sastanak u plenumu.

Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija) je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Uloga Venecijanske komisije je pružanje pravnih savjeta državama članicama, a posebno pomoći državama koje žele uskladiti svoje pravne i institucionalne strukture s evropskim standardima i međunarodnim iskustvom u oblasti demokratije, ljudskih prava i zakona. Također, radi na diseminaciji i konsolidaciji zajedničkog konstitucionalnog naslijeđa, a zemljama u tranziciji pruža hitnu ustavnu pomoć.

klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.