Lana Prlić

HDZ ne radi u interesu ni građana, niti Hrvata

Potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić ocijenila je u Dnevniku TV1 da je aktuelna politička situacija u državi katastrofalna, ali se nada da će se stvari nakon narednih izbora promijeniti u pozitivnom duhu.

“I dalje nas svrstavaju u torove i ne daju nam da izađemo iz ’90-ih godina. Vraćamo se ratnoj retorici i politici, niko ne nudi konkretne stvari, a petljamo se u politike drugih država i dozvoljavamo da se politike drugih država petljaju u unutrašnju politiku BiH, što je nedopustivo”, poručila je Prlić.

Kako je istakla, SDP BiH se nada boljem izbornom rezultatu, navodeći da su izbori 2018. godine zadnja tačka na kojoj ćemo odlučiti kakva će BiH biti u budućnosti.

Mišljenja je da je predizborna kampanja već počela, ali da jedino stranka čija je potpredsjednica govori o političkom programu, dok druge političke opcije vode nacionalističke kampanje, odnosno kampanje straha.

Odbacila je tvrdnju HNS-a da je SDP-ov i DF-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH pokušaj pravljenja “bošnjačke FBiH”.
“SDP je uvijek bio multietnička stranka na prostoru cijele BiH, a upravo ovaj prijedlog to i potvrđuje”, poručila je ona.

Kako je pojasnila, ovim prijedlogom zakona data je ista vrijednost glasa svim građanima BiH, a kada je u pitanju Dom naroda FBiH, precizirano je da svaki narod u svakom kantonu mora imati najmanje po jednog predstavnika.

Komentarišući postojeći HNS-ov prijedlog o izmjenama Izbornog zakona BiH, Prlić je upozorila da se on kosi sa evropskim vrijednostima.

“HDZ ne radi u interesu ni građana niti Hrvata. Oni samo predstavljaju sebe. Njihov prijedlog od Hrvata, od naroda pravi izborne jedinice. Ovim Čović želi da sebi osigura što bolji izborni rezultat, ali naš prijedlog mu to neće donijeti, nego fer i transparentne izbore”, kazala je Prlić.
Komentarišući tvrdnje da bi se na nakon izbora 2018. godine na prostoru cijele BiH mogao dogoditi tzv mostarski scenario, ona je naglasila da SDP BiH to neće dopustiti.

“Ovakva situacija u Mostaru odgovara ne samo HDZ-u, nego i SDA-u, jer ove dvije stranke vladaju gradom i drže građane taocima. Svima je već poznato da su HDZ i SDA već 20 godina najbolji neprijatelji”, zaključila je potpredsjednica SDP-a BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.