Vesna Saradžić za Klix

HDZ je pristao na konstitutivnost Srba u HNK samo zbog SNSD-a, prije nisu dali da se o tome raspravlja

Predstavnici HDZ-a su prije nekoliko dana podnijeli inicijativu Vladi HNK, kojom traže priznavanje Srba kao konstitutivnog naroda u Ustavu kantona, što su, paradoksalno, i sami blokirali duže od 20 godina.

Podsjećamo, odluka U-5/98 Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka na području cijele države donesena je na osnovu apelacije Alije Izetbegovića 2000. godine i praktično je značila da svi nivoi vlasti moraju prilagoditi ustave u tom smislu.

Također, Ustavni sud Federacije BiH 2018. godine je potvrdio da Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH jer ne priznaje srpski narod kao konstitutivan.

Dopredsjedavajući skupštine HNK Tomislav Martinović potvrdio je da je inicijativa upućena Vladi HNK, dok su predstavnici SDA podržali ideju te će, prema svemu sudeći, ako skupština HNK bude odlučivala o tome, biti dovoljno podrške da se u tom smislu promijeni ustav.

U kontekstu spomenute inicijative razgovarali smo sa SDP-ovom zastupnicom Vesnom Saradžić u skupštini HNK i članicom Kluba Srba u skupštini kantona. Zastupnica je istakla da se odluke Ustavnog suda BiH u praksi ne poštuju i da je prošla 21 godina, a Srbi i dalje nisu konstitutivni u HNK i Posavskom kantonu.

“Ja vam samo mogu reći da je prošlo dosta vremena, zbilja sam insistirala dosta kroz klub SDP-a, sa svojim kolegama u HNK i uz pomoć kluba Bošnjaka apelacija je otišla. Ustavni sud Federacije BiH je donio presudu 2018. godine, a 2019. u januaru istekao je rok za implementaciju i svi napori da se to uvrsti u dnevni red. Svaki moj zahtjev da se ide s dopunom dnevnog reda bio je bezuspješan, nije se dozvoljavalo ni da se stavi na dnevni red, a kamoli da se o tome razgovara”, naglasila je Saradžić.

Inicijativu koju je podnio HDZ zastupnica je slikovito opisala rekavši da se “Olimp konačno smilovao” i da se pojedinci igraju “malih bogova” sa životima i sudbinama ljudi.

“Šta je s institucijama koje su morale implementirati amandmane na Ustav Federacije BiH koje je donio visoki predstavnik, odnosno šta je s amadmanima koje je trebalo usaglasiti, Ustav HNK s Ustavom FBiH. Zašto se to nije desilo?”, pita se Saradžić.

Ona ističe da to tek treba doći na dnevni red skupštine HNK, da se izmjene Ustava vrše dvotrećinskom većinom te da je HDZ to davno mogao uraditi jer ima dovoljno ruku sa svojim koalicionim partnerima.

“Ustav HNK je prevaziđen u svakom pogledu, u njemu još uvijek piše da imamo guvernera, a ne primijera na čelu vlade, da skupštinu čini 50 poslanika. Ima puno članova Ustava koji nisu usklađeni s trenutnim stanjem u kantonu, a posebna je priča kada je riječ o diskriminatorskim članovima Ustava koji se odnose na građane srpske nacionalnosti. Čitav protekli period ništa se nije dešavalo po ovom pitanju, iako se molilo i tražilo, naravno da je ovo nekako sada grom iz vedra neba”, naglašava Saradžić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.