Saša Magazinović

HDZ i SNSD se protive uvođenju savremenih tehnologija na izborima

“Bez obzira na odluku Doma naroda PSBiH današnji sastanak pokazuje da će veći broj političkih stranaka zajednički u zadatom zakonskom okviru, kakav god on bude, pokušati spriječiti izborne krađe. Mi živimo u zemlji gdje pojedine političke stranke na dan izbora u sedam sati ujutro, kad se otvore biračka mjesta, imaju po nekoliko hiljada glasova. To u neravnopravan položaj dovodi ostale, izbori nisu fer i pošteni i to ćemo zajednički spriječiti. Sigurno je više od 15 političkih subjekata do sada iskazalo želju za saradnjom i ovaj sastanak je to i pokazao“, rekao je Magazinović.

On dodaje da će u narednom periodu vjerovatno biti oformljena ekspertna grupa gdje će sve stranke koje se zalažu za usvajanje zakona koji uvodi strožiju kontrolu biračkog procesa imenovati svoje predstavnike i kontrolisati zajednički birački proces.

Na pitanje koje su stranke protiv kontrole biračkog procesa odgovorio je kako je dovoljno uzeti listing glasanja o zakonu kojim se uvode skeneri i videonadzor na biračkim mjestima.

“Vidjet ćete da su SNSD i HDZ čvrsto protiv, što su demonstrirali danas na sjednici Doma naroda kada su pokušali traženjem pauza odugovlačiti sjednicu kako bi se izgubio kvorum”, rekao je Magazinović.