KO SDP BiH POSAVSKOG KANTONA

HDZ demonstrirao silu nad Mirsadom Ahmetovićem, oduzeo mu riječ i pozvao policiju

Na zadnjoj sjednici Skupštine Posavskog Kantona održanoj dana 22. 05. 2018 godine Predsjednik Skupštine Posavskog Kantona Joso Marković (HDZ) je prije početka sjednice kantonalnim zastupnicima uručio pozivnice za obilježavanje „Dani sjećanja 2018“, koji je počeo  17.05. i trajat će do 02.06.2018 godine u Odžaku pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Radi se o otvaranju Spomen parka za stradalnike Drugog svjetskog rata, tj. pripadnike ustaških postrojbi NDH, za čiju izgradnju je Vlada Posavskog kantona (HDZ-SDA) iz budžeta izdvojila 40000 KM kao i 10000 KM izdvojenih iz budžeta općine Odžak.

Kantonalni zastupnik SDP BiH Mirsad Ahmetović je Predsjedniku Skupštine uputio primjedbe zbog čega se pozivnice za ovakve događaje dijele u institucijama Posavskog kantona imajući u vidu da smo kao kantonalni zastupnici položili zakletvu na poštivanje Ustava Posavskog kantona, Ustava Federacije BiH i Ustava Bosne i Hercegovine, koji se temelje na vrijednostima antifašizma koje baštini i cijela Evropska unija, koja broji preko 500 miliona građana i neprimjereno je da 100000 glasača HDZ BiH na čelu sa Draganom Ćovićem revidira prošlost naših prostora.

Zbog čega taj isti Dragan Čović nije odavao pijetet pomenutim stradalnicima dok je bio član SKJ? Zbog čega te stradalnike danas koristi u predizborne svrhe HDZ-a, koji na općini Odžak u zadnje 4 godine vladanja nisu ništa drugo ni izgradili osim pomenutog sakralnog objekta?

Dok jedni grade autoputeve i mostove drugi grade objekte koji nas vraćaju u mračnu prošlost uništvajući svaku nadu mladima da ostane živjeti na ovim prostorima.

Nakon iznesene kritike na račun Predsjednika Skupštine Jose Markovića uslijedila je salva uvreda na račun kantonalnog zastupnika Mirsada Ahmetovića, koji je etiketiran kao mrzitelj Hrvatskog naroda na šta mu je zastupnik Mirsad Ahmetović odgovorio da polovica Hrvatskog naroda pripada SDP-u i da ne misli da oni mrze sami sebe i poručio HDZ da ne prave drugi Blajburg u Bosni i Hercegovini.
Zastupniku Mirsadu Ahmetoviću je oduzeta riječ i sudjelovanje u radu po svim tačkama dnevnog reda te mu nije dozvoljeno niti da raspravlja o Izvještaju o izvršenju budžeta za 2017 godinu, kao niti o Izvještaju o radu vlade Posavskog kantona za 2017 godinu koja je i proglašena za najgoru vladu od strane CCI-a.

Na kraju je Predsjednik Skupštine Joso Marković pozvao policijske organe da udalje zastupnika Mirsada Ahmetovića iz skupštinske sale demonstrirajući silu totalitarizma.
Izbjegavajući incidentnu situaciju zastupnik Mirsad Ahmetović je napustio skupštinsku salu i poručio Predsjedniku Skupštine Josi Markoviću da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog uskraćivanja poslaničkog prava na sudjelovanju u radu sjednice o čemu je obavijestio i predstavnike OSCE-a i CCI-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu