Zukan Helez

HDZ BiH vodi okupatorsku politiku nad bosanskohercegovačkim Hrvatima

Povodom izjava zamjenice predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto kako će poslije oktobarskih izbora doći do krize, ukoliko se ne implementiraju izmjene izbornog zakona u skladu sa željama HDZ BiH, Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, podsjeća Krišto da se u Bosni i Hercegovini još uvijek nije dogodila privatizacija naroda od strane političkih stranaka.

„U BiH još nije uspostavljen i zakonom ozvaničen ekskluzivitet predstavljanja naroda, onako kako bi to HDZ BiH želio, niti će se isti ikada dogoditi. Čak i kada bismo stvari posmatrali sa aspekta HDZ-ovih ustaljenih političkih floskula o legitimnom i neprikosnovenom predstavljanju hrvatskog naroda, onda bi taj isti HDZ BiH trebao imati legalno osvojenih 400 do 500.000 glasova Hrvata u BiH, a ne 70 do 80.000, što znači nešto više od 15 posto ukupnog biračkog tijela bh. Hrvata. Želim skrenuti pažnju HDZ-u da ne postoji slučaj u svijetu parlamentarne demokratije da stranka koja osvoji četiri do pet posto glasova na nivou države, uz otvorene prijetnje, bude jedan od ključnih faktora izvršne vlasti.

Također bih podsjetio Borjanu Krišto da, ukoliko zaista voli svoj narod tokom svih ovih mjeseci i godina, a ne samo pred izbore, se dohvati gorućih tema koje tište taj isti narod. Naime, gospođa Krišto dolazi iz Livna, koje je središte Kantona 10 ili kako to HDZ BiH voli reći “Hercegbosanske županije”, u kojoj HDZ BiH ima neprikosnovenu i konstantnu vlast, a koja iz godine u godinu bilježi najveće odlive stanovništva i prednjači u iseljavanju.

Javnost podsjećam da tamošnju kantonalnu vlast čine upravo stranke po želji Dragana Čovića, odnosno HDZ, SDA i SNSD i da je pravo čudo da tamo, umjesto „europskog kantona“, imamo beznađe sa pretenzijama pretvaranja kantona u administrativno-geografsku površinu bez ljudi, što je još jedan u nizu argumenata protiv izmjena Izbornog zakona po želji HDZ BiH.

Žao mi je da za HDZ BiH, za njenog predsjednika i njegovu zamjenicu tzv ‘hrvatsko pitanje’ počinje i završava sa željom i težnjom ka zakonskim rješenjem koje bi obezbijedilo trajno budžetsko egzistiranje “Hrvata nad Hrvatima” okupljenih oko HDZ BiH, dok su istinska i realna hrvatska, bošnjačka i srpska pitanja dijametralno različita od ambicija HDZ BiH i njihovih, što javnih, što prešutnih partnera, a imaju zajednički imenitelj zvan egzistencija i dostajanstven život.

Borjana Krišto vjerovatno sa razlogom ispoljava preuranjenu nervozu, a pogotovo imajući u vidu koncentraciju vlasti sa kojom HDZ BiH raspolaže tokom ovog mandata bez ikakvih konkretnih rezultata, što u potpunosti demaskira stvarne namjere HDZ BiH i njihovu okupatorsku politiku nad bh. Hrvatima, a koja sa narodom ima veze samo koliko traje izborna kampanja i izborni dan“, kaže Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.