Stolac

HDZ BiH nastavlja sa provedbom fašistoidne politike u Stocu, SDP podnosi krivične prijave

Vrhunac negiranja same prisutnosti povratnika u Stocu je nepozivanje vijećnika nehrvata na današnju, tzv. svečanu sjednicu Općinskog vijeća (OV) Stolac.

SlikaOpćinski odbor SDP BiH Stolac osuđuje postupke vladajućeg HDZ-a Bosne i Hercegovine, koji je još jednom potvrdio ustrajnost u kršenju ljudskih prava, rušenju vladavine prava i temeljnih demokratskih principa, sve u skladu sa fašistoidnom tendencijom zalaganja za etničku dominaciju jednih i majorizaciju svih ostalih.

Vrhunac negiranja same prisutnosti povratnika u Stocu je nepozivanje vijećnika nehrvata na današnju, tzv. svečanu sjednicu Općinskog vijeća (OV) Stolac. Kako se radi o ponavljanoj praksi bitno je napomenuti da su nehrvatski vijećnici u OV Stolac u dopisu od 25. 07. 2013. godine Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini i Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine prijavili neovlašteno suspendovanje mandata čime je prekršeno više članova Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te Ustav države i entiteta. Naime, i 19. 07. 2013. godine, ali i godinama prije, održavane su sjednice OV Stolac za koju pozivi također uopće nisu slani zastupnicima koji ne dolaze iz reda hrvatskog naroda. Također, u procesu zakazivanja sjednice je suprotno Poslovniku o radu vijeća potpuno isključen predsjedavajući ovog tijela koji je Bošnjak. Kako se radilo o protivzakonitom, samovoljnom činu suspenzije vijećničkih mandata, na inicijativu SDP-a, koji nakon 2002. godine u ovom tijelu po prvi put ima svoje vijećnike, vijećnici nehrvati su tražili sankcionisanje dopredsjednika OV Stolac i načelnika Općine, a OHR je, po običaju, ostao nijem na brutalno kršenje zakona i samovoljno suspendovanje od strane građana na izborima dodijeljenih mandata vijećnika.

Stavljanje Općinskog vijeća u funkciju jednog naroda i sazivanje sjednice ovog tijela u formi vjerskog skupa predstavlja najdrastičniji oblik isključivosti jedne javne, nominalno sekularne državne institucije. Inače, sjednica je sazvana povodom Dana sv. Ilije koji se bez pravnog utemeljenja kvalifikuje kao Dan Općine Stolac. Na sjednicu su pozvani i u njoj učešće uzeli vjerski dužnosnici i javni zvaničnici isključivo iz reda hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a Bosne i Hercegovine. Na službenim stranicama Općine je navedeno da „program“ obilježavanja tzv. Dana Općine uključuje održavanje mise i drugih aktivnosti stolačke katoličke crkve. Pretvaranje institucije Općinskog vijeća u alat za promociju ideologije političke stranke je postalo praksa HDZ-a Bosne i Hercegovine, o kojoj šute i njihovi partneri u lokalnoj vlasti, ali i druge institucije, poput OHR-a.

Međutim, SDP nije taj koji će trpiti obespravljivanje i ponižavanje stanovnika Stoca, ali i Općine kao javne institucije i javnog dobra u cjelini. Stoga, SDP Stolac će podnijeti krivične prijave protiv načelnika Općine Stolac i dopredsjedavajućeg OV Stolac, oba iz HDZ-a Bosne i Hercegovine, zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz čl. 163. Krivičnog zakona (KZ) FBiH, povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina iz čl. 177. KZ FBiH, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz čl. 383. KZ FBiH, nesavjesnog rada u službi iz čl. 387. KZ FBiH i samovlašća iz čl. 370. KZ FBiH.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.