Nerin Dizdar

HDZ 1990 se javnosti pokušava predstaviti kao tvrdo pakovanje HDZ-a

Povodom jučerašnjeg licemjernohuškačkog saopštenja – HDZ 1990: Islamizam u srcu Izetbegovićevih laži – na tragu islamofobije koju naturaju pronacističke stranke u Evropi, pitali smo za kometar bh. intelektualce i političare.

‘HDZ 1990 se izgleda uoči izbora umjesto light HDZ-a BiH sada javnosti pokušava predstaviti samo kao tvrdo pakovanje HDZ-a. U obje ove opcije, oni su i dalje kopija ili rezervna verzija jedne te iste politike i jedne te iste ideologije.  Teze o novim narodima, čija jedina svrha je vjerovatno očekivani aplauz thompsoniziranih glasača, ipak ukazuju na intelektualnu hipokriziju i odsutnost bilo kakve suvisle političke platforme ove stranke. Da stvar po njih bude gora, ne mogu pridobiti niti radikalizirane glasače, niti svojom kvislinškom snishodljivošću mogu pridobiti podršku institucija Republike Hrvatske. Hrvatska ipak  kao ekskluzivnog zastupnika svojih interesa i apetita u BiH vidi HDZ BiH, koji decenijama ima punu logističku, infrastrukturnu i finansijsku podršku države Hrvatske, što je potvrđeno i nizom presuda Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu. Za očekivati je i skori kvazipatriotski odgovor druge strane, pošto se u nedostatku suvislih programskih kampanja, u nedostatku političke vizije izbavljenja zemlje iz uopće kritičnog stanja, desničari bave pokazivanjem što većih nacionalnih mišića’, kazao je  Nerin Dizdar, SDP BiH.