Denis Bećirović za N1

Haško pravosuđe se pokazalo slijepo u desno oko

Zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović bio je gost Novog dana.

Jučer je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj oslobođen po svih devet tačaka optužnice u prvostepenoj presudi koja mu je izrečena pred Haškim tribunalom. Bećirović je komentarisao presudu te rekao kako ipak treba imati u vidu da je to prvostepena presuda. “Očekujem da će tužilaštvo da se uozbilji i da će u drugostepenoj presudi biti više pravde. Presuda je razočaravajuća i činjenično neutemeljena i dugoročno štetna”, kazao je Bećirović te dodao:

“Moj dojam je da se haško pravosuđe pokazalo slijepo u desno oko. Podsjeća me na situaciju koju znamo iz historije, odnosno koja se desila početkom 30-ih godina kada je došlo do pobjede nacista u Njemačkoj. Moramo izvući pouku i graditi korjenite reforme na način da sva društva u jugoistočnoj Evropi promoviraju mir, a ne da se slave ratni zločinci koji pozivaju na mržnju”, komentarisao je.

Osvrnuo se i na optužbu Šešelju za projekat “velike Srbije”. “Interesantno je i nedopustivo kako je rečeno da taj projekat nije zločinački. Odgovorno tvrdim da to jeste – i u teoriji i praksi. Istina je da Šešelj nije autor tog projekta, već Stevan Moljević, što je rezultiralo brojnim žrtvama u Hrvatskoj i BiH, uključujući i genocid. Neshvatljivo je kako na tako opasnu i štetnu ideju nije ukazano i na njene štetne posljedice. U maju 2015. Viši sud u Srbiji je sudski rehabilitirao Dražu Mihailovića i time i ideju ‘velike Srbije’ i ta ideja ugrožava i BiH i Hrvatsku. To što ćemo određena pitanja sakriti pod tepih, ne znači da neće eskalirati u budućnosti”.

O radu Parlamenta je rekao: “Mi smo istakli da nećemo biti opozicija državi BiH. Sve što vlast bude radila, odnosno članstvo u EU i NATO, mi ćemo to podržati. Malo je međutim suštinskih poteza koji nas približavaju EU. Pokazuju nam se kao uspjesi koji gotovo ništa ne znači. Mi u BiH moramo svoje standarde približavati EU. Nama EU ne treba radi EU, nama treba radi nas, radi naroda BiH”.

O spomeniku Srđanu Aleksiću je izjavio: “Mi u BiH moramo biti svjesni da postoje simbolički dvije vizije BiH – jedna je zločinačka kakvu je predviđao Karadžić i druga je vizija Srđana Aleksića i Gorana Čengića koji su dali svoje živote da bi zaštitili svoje komšije. Svi znamo za heroje borbe za ljudska prava i građansku solidarnost, ali takvih ljudi ima puno, a moja ideja je da te ljude počnemo afirmirati. Moja ideja je dobila podršku, očekujem i da će dobiti podršku na sjednici Predstavničkog doma, što u suštini treba da uputi poruku BiH da hoćemo da gradimo naše zajedničke vrijednosti, da našu zemlju uputimo ga budućnosti i mladim ljudima da poručimo da se ugledaju na heroje, a ne na ratne zločince”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.