Zamjenik ministra finansija i trezora BiH

Hasanović: Za BiH je neprihvatljiva praksa bilateralnog rješavanja dugu bivše Jugoslavije prema bivšoj Čehoslovačkoj

Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović (SDP) je sa češkim zvaničnicima razgovarao o dugu bivše Jugoslavije prema bivšoj Čehoslovačkoj.

Kako su saopćili iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Hasanović je napomenuo da ovo pitanje nije riješeno ni 32 godine poslije raspada Jugoslavije te ga smatra jednim od važnijih pitanja sukcesije između Bosne i Hercegovine i Češke.

Delegaciju Bosne i Hercegovine čine Hasanović kao šef pregovaračkog tima za provedbu sporazuma o pitanjima sukcesije, viceguvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine i ovlaštena bh. predstavnica za provedbu Aneksa C sporazuma o sukcesiji Ernadina Bajrović.

Oni su jučer u Pragu imali sastanak s generalnim direktorom Odjela za Evropsku uniju i međunarodne odnose u Ministarstvu finansija Republike Češke Jirijem Georgievom, rukovodiocem Sektora za vanjska potraživanja i povezanu imovinu Petrom Plašilom i šeficom Odjeljenja za međunarodnu finansijsku saradnju i strana potraživanja Jitkom Vyoralovom. Hasanović je na sastanku obrazložio kako bi trebalo biti riješeno ovo pitanje.

“Istakao sam važnost uzajamnog poštovanja i saradnje u transparentnosti i dostupnosti dokumentacije kako bi se tačno utvrdio iznos dugovanja. Potrebno je provjeriti legitimitet i vjerodostojnost naloga koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu te sa svim državama nasljednicama postići dogovor kroz zajedničku radnu komisiju za Aneks C o distribuciji duga koji treba da se zajednički utvrdi na dan 4.4.1991. kada je Narodna banka Jugoslavije prekinula isplate prema državama nasljednicama”, ukazao je.

Zbog toga se stanje klirinškog računa na taj datum smatra, kako je istakao, nealociranim dugom i on bi se trebao podijeliti prema procentima navedenim u sporazumu o pitanjima sukcesije iz 2001. Hasanović je poručio da je Bosni i Hercegovini neprihvatljivo da se ovo pitanje riješi onako kako ga je riješila Srbija.

“Za Bosnu i Hercegovinu krajnje je neprihvatljivo i u potpunosti odbacujemo praksu bilateralnog rješavanja ovog pitanja, kao što je to uradila Srbija, jer nije u duhu sporazuma o pitanjima sukcesije. Odbacujemo i izlaganje Bosne i Hercegovine neprincipijelnim pritiscima te pozivamo sve države nasljednice na odgovorno provođenje sporazuma o pitanjima sukcesije, posebno Aneksa C, u cilju postizanja zajedničkog dogovora”, izjavio je Hasanović, saopćili su iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.