Hasanović: Socijaldemokratija treba da se vrati na ulicu!

Član Savjeta za razvoj SDP BiH i sekreterijata FOM SDP BiH, Jasmin Hasanović, boravio je u studijskoj posjeti Brusselsu od 26. do 30. septembra  2016.  godine, gdje se razgovaralo na temu EU integracija nakon Brexita, sa akcentom na izazove i šanse za zemlje Zapadnog Balkana.

Hasanović se u Brusselsu imao prilike sastati sa brojnim istaknutim predstavnicima europskih socijaldemokrata, ali i drugih nevladinih organizacija, te sa njima razmjeniti iskustva i zapažanja glede EU integracija i geopolitičke situacije u Europskoj uniji, ali i svijetu nakon Brexita.

„Činjenica je da nakon Brexita Europskoj uniji Balkan postaje ponovno relevantnan. No, naivno je vjerovati da je to stvarna želja Europske unije da integrira Balkan zarad interesa stanovništa ovih zemalja, već se prije radi o geopolitičkim interesima Europske unije koja se plaši dalje dezintegracije i nestabilnosti na njenim vanjskim granicama. Sve aktivnija uloga drugih političkih sila, prije svega Kine, Rusije i Turske, koje bi mogle zemljama Balkana ponuditi alternativu Europskoj uniji kojoj relevantnost iz dana u dan opada kako kod država članica, tako i država kandidata, razlog je ponovne bitnosti Balkana. To možemo vidjeti kroz brojne inicijative, od Berlinskog procesa, preko Britansko-Njemačke inicijative za Bosnu i Hercegovinu. Nije više stvar da li mi želimo u Europsku uniju ili ne, već kako iskoristiti ove prilike u našem interesu.“ – smatra Hasanović.

Hasanović je također istakao da glavna nit Brexita nije bio odnos sa Europskom unijom, već pitanje kontrole granica. Upravo zbog toga, Europska unija ne želi dozvoliti da na njenim rubnim djelovima jačaju politički faktori koji imaju rezervisano mišljenje spram Europske unije.

Hasanović je također boravio i na sastanku grupe Socijalista i Demokrata u Europskom Parlamentu (S&D), a gdje se razgovaralo o daljim smjernicima političkog djelovanja socijaldemokrata u Europi.

„U toku je debata o budućnosti Europske unije. Zaključak je da ovakva Europska unija nije ono što bi trebala da bude. Današnja Europska unija je neoliberalna unija transnacionalnog kapitalizma i finansijskih institucija, promotor mjera štednje, te interesa banaka i krupnog kapitala. Kao takva, ona je omogućila jačanje krajnje desnih, šovinističkih, ksenofobnih i antieuropskih političkih opcija. Institucije Europske unije potrebno je stoga demokratizirati, te ona ponovno treba biti Unija koja će na agendu staviti socijalna pitanja i interese njenih građana, a ne tržišta.“

Pobjeda Jeremya Corbyna u britanskim Laburistima jasan je znak da europska socijaldemokratija mora krenuti novim putem. Trećeputna stranputica nije samo uništila povjerenje u europsku socijaldemokratiju, već je dovela do toga da se radikalna desnica bavi pitanjima koja su socijalisti davno odbacili. Stoga, nalazeći se u postindustrijskom društvu, socijaldemokratija treba da bude progresivna, inovativna i sveprisutna među radnicima, studentima, penzionerima i svim ostalim marginaliziranim grupama.

„Socijaldemokratiju treba da se iz skupocijenih salona vrati na ulicu. A način da se to uradi jeste umrežavanje sa drugim ljevičarima, kako nacionalno, tako i globalno. Sami, bez internacionalizma na ljevici u vremenu globalizacije, ne možemo postići ništa.“ – zaključio je Hasanović.

Inače, studijska posjeta Briselu dio je programa „Promising politicians“ u organizaciji Friedrich-Ebert-Stiftunga koncipiranog kao EU dijaloga mladih političara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.