Hasanović: MMF i Svjetska banka daju podršku BiH

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović susreo se sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a.

„Tokom službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama, na ovogodišnjoj Proljetnoj skupštini, u sastavu delegacije Bosne i Hercegovine sastao sam se sa sa izvršnim direktorom i predsjednikom holandske Konstituence u Svjetskoj banci g-dinom Koenom Davidsom. Ovom prilikom je podržan Program Svjetske banke koji se implementira u BiH, ali je istovremeno i naglašena potreba za ubrzanjem procesa potrošnje odobrenih kredita.

Potom je uslijedio i sastanak sa g-đom Antonella Bassani, potpredsjednicom Svjetske banke za područje Istočne i Centralne Europe, zajedno sa g-đom Xiaoqing Yu, regionalnom direktoricom za Zapadni Balkan i g-dinom Christopher Sheldon, direktorom za BiH i Crnu Goru. Razgovarano je o implementiranim projektima u našoj državi, ali i onima koji nam tek predstoje.

Još jedan veoma konstruktivan razgovor se desio sa potpredsjednikom Svjetske banke g-dinom Akihiko Nishio-em, koji je zadužen za Asocijasiju donatora za razvoj IDA, kao i njegovim kolegama g-dinom Dirk Reinermann, g-đom Željkom Sedlo i g-đom Rebecca Nichols.

Sagovornici su pohvalili Odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da kao srednje razvijena zemlja i korisnik povoljnih kredita Svjetske banke u svom procesu ekonomskog napretka, podrži razvoj drugih država kroz IPA fond”, naveo je Hasanović, koji je, u sklopu službene posjete SAD-u, na ovogodišnjoj Proljetnoj skupštini, održao niz razgovora i sa visokim zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda MMF.

“Izdvojio bih sastanke sa Izvršnim direktorom MMF-a Paul Hilbers-om, šeficom misije MMF-a za BiH Alinom Iancu, zamjenikom upravnog direktora MMF-a Bo Li-em i direktorom MMF-a za Evropu Alfred Kammer-om.

U sastavu delegacije Bosne i Hercegovine smo upoznali sve sagovornike sa ekonomskim stanjem u našoj državi, sa posebnim naglaskom je da je u prošloj godini zabilježen ekonomski rast od oko 4%. Procjena za 2023. godinu je 1% ekonomskog rasta, što je zadovoljavajući rezultat, obzirom da je BiH prijetila recesija. U 2022. godini inflacija je bila 14%, dok je u februaru ove godine zabilježena 12%. Tendecija pada je zabilježena, te se procjenjuje da će do kraja godine biti na 5-6%. Također, nezaposlenost u 2021. godini je bila 17%, dok je u 2022. godini bila 15%, te je zabilježena i tendencija rasta izvoza za 26% u 2022. godini.

Činjenica je da moramo raditi na dodatnom smanjenju inflacije, i povećanju zaposlenosti kroz privlačenje investicija, ali je istovremeno i zaključeno da je Bosna i Hercegovina jako napredovala, posebno u segmentima ekonomske otpornosti tokom perioda pandemije i inflacije, te će započeti pregovore za potencijalni novi aranžman sa MMF-om, kao i jačanje i osnaživanje javnih finansija i finansijskog sektora.

Poznato je već da MMF ima svoje uslove koji se odnose na reforme u BiH prilikom zaključivanja aražmana, a koji su ujedno u korelaciji sa 14 prioriteta za ulazak BiH u EU. Shodno tome, izražena je obostrana spremnost da timovi BiH i MMF zajedničkim snagama rade na stvaranju pretpostavki za zaključenje novog aranžmana sa MMF”, zaključio je Hasanović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.