Reagovanje Suade Hadžović, predsjednice Foruma seniora SDP BiH, na poruke gradonačelnika Mostara Marija Kordića

Hadžović: Poruke gradonačelnika Mostara u osnovi leže u politici kojoj pripada

Kao članica Saveza antifašista Bosne i Hercegovine i učesnica tradicionalnog obilježavanja Dana oslobođenja Mostara od fašizma iz II svjetskog rata, poruke gradonačelnika Marija Kordića, koje je u povodu obilježavanja  79. godišnjice uputio antifaštima, razumijem kao neprijateljski izričaj čovjeka, lišenog zrelog individualnog i društvenog identiteta primjerenog 21. vijeku, kojim brutalno vrijeđa poginule i žive  učesnike općenarodne antifašističke oslobodilčke borbe u Bosni i Hercegovini, njihove sljedbenike i antifašizam kao svjetsku ideologiju mira, slobode, zajedništva, pravde I solidarnosti.

Ksenofobično orijentiran, Kordić je nekoliko stotina antifašista iz nekoliko postjugoslovenskih država, nazvao “skupinom ljudi koji se prestavljaju antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima”. Časni mirni pohod antifašista  na Partizansko spomen groblje (potpuno devastirano), odavanje počasti poginulim za oslobođenje Mostara sa polaganjem cvijeća, gradonačelnik Kordić je nazvao “igrokazom”, a njegove učesnike “glumcima” koji se  lažno predstavljaju, “falsificiraju historiju i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo, “dok u isto vrijeme grupa mladosti, naše djece šeće centrom grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj” .

Gradonačelnik Mostara je “uvjeren kako smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela”. Dodao je kako “vjeruje da svaki žitelj Mostara razmišljajući o budućnosti svoje životne sredine razmišlja o ugodnijem okruženju, sigurnim radnim mjestima, razvoju ekonomije, izgrađenim parkovima, i svemu onome sto čini život kvalitetnijim”.

Svojim ksenofobičnim i populističkim porukama Kordić je sam razotkrio način na koji percipira i suočava s “neprijateljem” i  onim što shvaća kao “prijetnju”.

Neprihvatljivo je i nemoralno, sljedbenike antifašističke borbe nazvati skupinom, a izražavanje pijeteta poginulim braniocima Mostara “igrokazom”, učesnike glumcima “koji  noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima, falsificiraju historiju, siju podjele I unose nemir u društvo”.

Za razliku od historijske istine o ulozi Komunističke partije i druga Tita u organizovanju ustanka svih naroda, vjera i kultura, koji su živjeli u Kraljevini Srba, Hrvata I Slovenaca 1941.godine, protiv fašističkih osvajača i njihovih kolaboracionista, domaćih i stranih, učešću svih naroda u stvaranju Narodnooslobodilačkog fronta na principima zajedništva i ravnopravnosti, te pobjedi Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije 1945.godine, noseći crvene zastave slobode i partizanske kape sa petokrakom zvijezdom, Kordić svojom percepcijom negira ideju antifašizma koja spaja ljude i narode, negira doprinos poginulih učesnika antifašističke borbe za oslobođenje od fašizma i stvaranje predpostavki na udaranju temelja rješavanja nacionalnog pitanja svih jugoslovenskih republika/država, kao irezultate njihove obnove i izgradnje u periodu socijalizma, u kojem se i sam rodio i obrazovao, koji je njemu “jedan od najgnjusnijih totalitarnih režima”.

Motivacija Marija Kordića, koja generira retrogradni pogled na antifašizam i mirni period socijalizma, po mome razumijevanju, u osnovi leži u politici kojoj pripada i u čije ime obnaša javnu funkciju gradonačelnika  u ime “svih” građana, koja obezvrjeđuje istorijsku ulogu KPJ/SKJ i Josipa Broza Tita, videći opasnost u svemu drugom I drugačijem,

Ono što je najopasnije, svojim mrzilačkim retrogradnim pogledom na antifašiste, prikriva brutalnim pozivanjem na “grupu mladosti, naše djece”, koja kako kaže,“ šeće centrom grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj,” te upućivanjem apela Mostarcima da“ gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija”, čime se  neprimjereno u 21.vijeku, deklarira protivnikom svake društvene kohezije, društvene heterogenosti i pluralnosti, pokazujući time svoj destruktivni potencijal u odnosu na društvenu koheziju, primjer brutalnosti koja želi iskorijeniti sve ono što veže ljude u civiliziranom svijetu.

Jednom za svagda Kordić mora prihvatiti činjenicu da je fašizam totalitarni režim, da je antifašizam koheziona osnova demokratskog društva, da antiifašisti nisu “skupina” već dobro organizirana snažna “udruga  ili savez” u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, članica međunarodne asocijacije antifašista. a njeni simboli, zastava, značke, kape.., sastavni dio promocije sadržine djelatnosti-afirmacija vrijednosti antifašizma (slobode, ravnopravnosti, pravde i solidarnosti), čuvanje od zaborava događaja I ličnosti iz antifašističke borbe.

U realizaciji misije  antifašista, u skoroj budućnosti vidim “grupu mladosti, naše djece”, koja su na dan obilježavanja oslobođenja Mostara (10.2.2024.god.), “u kostimima simbolizirala budućnost i razvoj”.

Bez antifašističkog društva nema društva jednakih šansi, nema društva ravnopravnosti, jednakosti za sve, bez obzira na bilo koju različitost koju kao ljudska bića imamo, nema budućnosti žitelja Mostara koji razmišljaju o ugodnijem okruženju, sigurnim radnim mjestima, razvoju ekonomije, izgrađenim parkovima, i svemu onome sto čini život kvalitetnijim.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.