TV KANAL NA HRVATSKOM JEZIKU

Hadžić: To je interesantan predizborni alat HDZ BiH

Vijeću ministara BiH je u januaru 2013. godine dostavljen nacrt zakona radi pokretanja programa na hrvatskom jeziku, bez saglasnosti resornog predlagača, dakle Ministarstva prometa i komunikacija BiH, koji je trebao ići u parlamentarnu proceduru

Slika

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić smatra da je osnivanje TV kanala na hrvatskom jeziku u našoj zemlji interesantna predizborna priča i predizborni alat HDZ BiH.

"Vijeću ministara BiH je u januaru 2013. godine dostavljen nacrt zakona radi pokretanja programa na hrvatskom jeziku, bez saglasnosti resornog predlagača, dakle Ministarstva prometa i komunikacija BiH, koji je trebao ići u parlamentarnu proceduru. Činjenica da se nakon usvajanja teksta nacrta nije odmah išlo u parlamentarnu proceduru govori o tome koliko je ovo pitanje, prije svega, političko i retoričko, a mnogo manje sadržajno i suštinsko", rekao je Hadžić za Vijesti.ba.

Istakao je da se Ministarstvo danas bori sa finansijskom opstojnošću javnog RTV servisa BiH i da se traže najbolja moguća rješenja.

"Određene stvari ugrozile su egzistencijalno postojanje javnog servisa i javnih emitera. Formiranje kanala na hrvatskjom jeziku podrazumijevalo bi rekonstrukciju javnog RTV servisa, u kojem bismo pravili kanale ne po teritorijalnom, nego po etničkom principu. Nakon kanala na hrvatskom, vjerovatno bismo imali kanale na bosanskom i srpskom jeziku", dodao je ministar Hadžić.

Komentarišući inicijativu zastupnice u Evropskom parlamentu Dubravke Šuice da Evropska komisija pruži pomoć kako bi Hrvati u BiH mogli ostvariti kulturnu i jezičnu ravnopravnost, te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku, Hadžić je poručio da je simptomatično kako takav zahtjev dolazi od osobe koja nije iz BiH, a koja se usuđuje štititi interese bilo kojeg od naroda u našoj zemlji.

"Mi se stalno vraćamo na istu matricu u kojoj neki izvan BiH više vole ovu zemlju i štite prava građana nego što to rade ljudi iz BiH", dodaje Hadžić.

Podsjećamo, zastupnica Dubravka Šuica je u oktobru 2013. postavila pitanje Komisiji o tome kada i kako će Evropska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost, te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku. U odgovoru, koji potpisuje komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Füle ističe se, između ostalog, da nadležna tijela u Bosni i Hercegovini trebaju postići konsenzus o tom pitanju.

Državni ministar komunikacija i prometa Hdžić podržao je preporuku Komisije da vlasti u BiH treba da postignu konsenzus i pronađu najbolje rješenje, ali smatra da to sasvim sigurno nije podjela prostora javnog emitovanja po etničkom modelu.

Vijesti.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.