Zastupnici SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona

Hadžić i Šečić: Vladajuća većina narušava obrazovni sistem uplitanjem u rad Univerziteta u Tuzli

Povodom nemilih događaja na Univerzitetu u Tuzli, koji su završili sa tjelesnim povredama prorektora i dekana Mašinskog fakulteta, Klub poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona traži hitnu sjednicu Skupštine i poziva na odgovornost sve nadležne institucije.

Dževad Hadžić, šef kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK, je ovaj incident i narušavanje autonomije Univerziteta u Tuzli okarakterisao kao vandalski čin vladajuće većine predvođene SDA.

„Ovo je još jedan potez u nizu kojim vladajuća većina predvođena sa SDA urušava obrazovni sistem u Tuzlanskom kantonu. Vladajuća većina treba shvatiti da Univerzitet u Tuzli nije njihovo privatno vlasništvo i da se ne može i ne smije uplitati u izbor rektora i dekana na UNTZ“, izjavio je Hadžić.

„U ime Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona tražimo hitnu sjednicu na kojoj će Skupština dobiti potpune informacije i zauzeti stav o dešavanjima na Univerzitetu“, dodao je Hadžić.

Nedžad Šečić, poslanik SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona smatra da je ovo prouzrokovano izmjenama Zakona o visokom obrazovanju koji je koncipiran tako da daje prednost politički podobnim kadrovima.

„Danas smo održali sjednicu Komisije za obrazovanje na kojoj smo tražili hitnu sjednicu Skupštine TK. Pored toga tražimo hitnu istragu koja će preispitati sve okolnosti koje su dovele do nemilog događaja koji je bacio crnu mrlju ne samo na Univerzitet u Tuzli nego i na Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Šečić.

„Također tražimo da se preispitaju navodi o višemjesečnom pritisku na rektora Univerziteta u Tuzli u svrhu političkog postavljanja dekana, članova senata ali i stranačkoga upošljavanja na UNTZ“, istakao je Šečić.