Zastupnici SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona

Hadžić i Šečić: Vladajuća većina narušava obrazovni sistem uplitanjem u rad Univerziteta u Tuzli

Povodom nemilih događaja na Univerzitetu u Tuzli, koji su završili sa tjelesnim povredama prorektora i dekana Mašinskog fakulteta, Klub poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona traži hitnu sjednicu Skupštine i poziva na odgovornost sve nadležne institucije.

Dževad Hadžić, šef kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK, je ovaj incident i narušavanje autonomije Univerziteta u Tuzli okarakterisao kao vandalski čin vladajuće većine predvođene SDA.

„Ovo je još jedan potez u nizu kojim vladajuća većina predvođena sa SDA urušava obrazovni sistem u Tuzlanskom kantonu. Vladajuća većina treba shvatiti da Univerzitet u Tuzli nije njihovo privatno vlasništvo i da se ne može i ne smije uplitati u izbor rektora i dekana na UNTZ“, izjavio je Hadžić.

„U ime Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona tražimo hitnu sjednicu na kojoj će Skupština dobiti potpune informacije i zauzeti stav o dešavanjima na Univerzitetu“, dodao je Hadžić.

Nedžad Šečić, poslanik SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona smatra da je ovo prouzrokovano izmjenama Zakona o visokom obrazovanju koji je koncipiran tako da daje prednost politički podobnim kadrovima.

„Danas smo održali sjednicu Komisije za obrazovanje na kojoj smo tražili hitnu sjednicu Skupštine TK. Pored toga tražimo hitnu istragu koja će preispitati sve okolnosti koje su dovele do nemilog događaja koji je bacio crnu mrlju ne samo na Univerzitet u Tuzli nego i na Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Šečić.

„Također tražimo da se preispitaju navodi o višemjesečnom pritisku na rektora Univerziteta u Tuzli u svrhu političkog postavljanja dekana, članova senata ali i stranačkoga upošljavanja na UNTZ“, istakao je Šečić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.