Direktorica Direkcije za evropske integracije

Habota: Vlasti u BiH trebaju uraditi svoj dio posla, za uspješnost pregovora sa EU važan politički konsenzus

Direktorica Direkcije za evropske integracije (DEI) Elvira Habota je uoči objavljivanja novog izvještaja Evropske komisije o napretku BiH izjavila da se od vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje da urade svoj dio posla, “da napravimo još nekoliko pozitivnih koraka i pokažemo političku mudrost i političku volju da to možemo uraditi”.

Podsjetila je na neke od prioriteta koji bi trebali da budu usvojeni u narednom  periodu, u relativno kratkom roku – to su Zakon o sprečavanju sukoba interesa na državnom nivou i Zakon o sudovima BiH.

Kaže da postoji još nekoliko koraka, ali u ključnom planu su ova dva zakona.

– U ovo relativno malo vremena dobro bi bilo da se fokusiramo na ispunjavanje preostalih koraka koji su pred nama. Što više rezultata isporučimo Briselu, to je za nas bolje. Kada imate snažne argumente i kada završite što više posla ostavljate manje prostora da odluka bude negativna – navodi Habota.

Što se tiče same strukture pregovaranja, kaže da je to posao koji je tek pred nama, te da nadležne institucije imaju iskustva kada je riječ o vođenju pregovora. Spomenula je vođenje pregovora u slučaju zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Rekla bih da imamo to tehničko, stručno znanje. Naravno da će na kraju konačnu odluku o toj strukturi pregovaranja donijeti politika. Imamo izvrsnu saradnju i s našim kolegama, ekspertima zemalja u regionu koji su već u fazi pregovora dugi niz godina – kazala je Habota nedavno u Tesliću, na skupu na kojem su novinari bosanskohercegovačkih medija razgovarali s predstavnicima DEI-a te gostima iz zemalja regije o temi “Pregovori o pristupanju u Evropsku uniju i preduslovi za njihovo efikasno vođenje“.

Na sastanku Evropskog vijeća u drugoj polovini marta, trebalo bi biti odlučeno da će BiH dobiti ‘zeleno svjetlo’ za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.