Lagumdžija – Venizelos

Grčka spremna pomoći BiH na njenom putu ka EU

Lagumdžija je kazao da je potvrđena podrška u neophodnim ekonomskim i socijalnim instituicionalnim reformama koje su pred BiH, odnosno potvrđeno je da BiH može očekivati proaktivni pristup Evropske unije kada je u pitanju BiH i to za one oblasti koje su stvarni problemi za građane BiH

Slika

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Evangelos Venizelos potvrdili su na današnjem sastanku u Sarajevu prijateljstvo dvije zemlje i spremnost Grčke da pomogne BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Lagumdžija je kazao da je potvrđena podrška u neophodnim ekonomskim i socijalnim instituicionalnim reformama koje su pred BiH, odnosno potvrđeno je da BiH može očekivati proaktivni pristup Evropske unije kada je u pitanju BiH i to za one oblasti koje su stvarni problemi za građane BiH.

Naglasio je da BiH mora uvažavati sve presude Evropskog suda za ljudska prava, sve zahtjeve Evropske unije, Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta, ali također je potrebno očuvati mir u zemlji, očuvati institucije BiH, te zadržati institucionalnu i pojedinačnu građansku sigurnost.

– Potrebno je iskoristiti sve što se dešavalo u posljednje vrijeme da više čujemo glas ljudi koji imaju probleme, koji su stvarni, koji itekako imaju razloga da budu nezadovoljni i koji itekako imaju razloge da traže promjene – stav je ministra Lagumdžije.

Kazao je i da će Grčka pomoći BiH da otvori suštinski dijalog sa Evropskom unijom, da osmisli novi pristup koji bi pomogao BiH da ide brže naprijed, a današnji sastanak bio je prilika da grčkog ministra upozna s problemima koje BiH vodi sa Evropskom komisijom, a tiču se prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji se tiče zaštite domaće proizvodnje nakon što je Hrvatska ušla u EU.

Ministar Lagumdžija je kazao da je na današnjem sastanku razgovarano i o novoj dinamici vezanoj za projekat TAP (Trans Adriatic Pipeline – Transjadranski gasovod) koji ide od Azerbejdžana preko Turske i Grčke i preko ovog dijela jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana prema Italiji.

Govoreći o narednim koracima BiH prema EU Lagumdžija je pojasnio da BiH mora ispuniti svoje obaveze, koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, te da se implementiraju obaveze koje proizilaze iz SSP-a, a potom je potrebno putiti kredibilnu aplikaciju koja će omogućiti da BiH dobije otvaranje pregovora kao zemlja kandidat.

Grčki ministar Venizelos nakon sastanka je kazao da je on danas u BiH, prvenstveno u novom kapacitetu kao predsjedavajući Vijeća ministara EU kako bi dao podršku BiH.

Istaknuo je da je TAP nova prilika za obje zemlje te da će Grčka na bilateralnoj osnovi uvijek stajati BiH na raspolaganju.

– Vrlo je važno očuvati stabilnost i integritet zemlje, a problemi nisu samo međuetničke i ustavne prirode jer problem koji se javljaju su također ekonomske i socijalne prirode. Dakle, postoje i druge potrebe kod ljudi, a one nisu samo političke ili institucionalne – kazao je Venizelos.

Mišljenja je da su politička tijela u BiH shvatili odgovornost koja im predstoji, dodajući da u BiH nije došao kako bi dao preporuke ili da vršio bilo kakav pritisak nego je došao da vidi situaciju i prenese procjene u Vijeću ministara EU.
– Sudbina ove zemlje je u rukama građana i oni imaju pravo na svoju evropsku budućnost – zaključio je grčki ministar.

Venizelos se nakon sastanka s ministrom Lagumdžijom sastao sa članovima Predsjedništva BiH, a sastat će se i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.