Gradsko vijeće Sarajevo usvojilo inicijativu Kluba vijećnika SDP BiH

Arijana Talović, šefica Kluba gradskih vijećnika SDP BiH Sarajevo, je ispred grupe gradskih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva pokrenula inicijativu u kojoj predlaže izmjene Statuta Grada Sarajeva, koje bi trebale omogućiti nacionalno neopredijeljenim građanima i nacionalnim manjinama, na koje se odnosi kategorija Ostali, izbor predsjedavajućeg ili dopredsjedavajućih Gradskog Vijeća, gradonačelnika ili zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva iz reda Ostalih.

„Sa ciljem usklađivanja Statuta Grada Sarajeva i drugih akata sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i drugim međunarodnim pravnim dokumentima, kojima se štite ljudska prava i slobode, kao i Ustavom Kantona Sarajevo, ovom inicijativom se reguliše da Gradsko Vijeće Grada Sarajeva ima predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg, da Grad Sarajevo ima gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika koji se biraju iz reda konstitutivnih naroda i Ostalih, radi zaštite vitalnog interesa nacionalnih manjina u skladu sa Konvencijom o zaštiti prava nacionalnih manjina i kolektivnih prava poslanika koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi“, navodi se u inicijativi.

Izmjene Statuta Grada Sarajeva primjenjivale bi se u mandatu 2016-2020, odnosno nakon lokalnih izbora 2016 godine.

Gradsko vijeće je ovu inicijativu usvojilo jednoglasno.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.