Gradsko vijeće Sarajevo usvojilo inicijativu Kluba vijećnika SDP BiH

Arijana Talović, šefica Kluba gradskih vijećnika SDP BiH Sarajevo, je ispred grupe gradskih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva pokrenula inicijativu u kojoj predlaže izmjene Statuta Grada Sarajeva, koje bi trebale omogućiti nacionalno neopredijeljenim građanima i nacionalnim manjinama, na koje se odnosi kategorija Ostali, izbor predsjedavajućeg ili dopredsjedavajućih Gradskog Vijeća, gradonačelnika ili zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva iz reda Ostalih.

„Sa ciljem usklađivanja Statuta Grada Sarajeva i drugih akata sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i drugim međunarodnim pravnim dokumentima, kojima se štite ljudska prava i slobode, kao i Ustavom Kantona Sarajevo, ovom inicijativom se reguliše da Gradsko Vijeće Grada Sarajeva ima predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg, da Grad Sarajevo ima gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika koji se biraju iz reda konstitutivnih naroda i Ostalih, radi zaštite vitalnog interesa nacionalnih manjina u skladu sa Konvencijom o zaštiti prava nacionalnih manjina i kolektivnih prava poslanika koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi“, navodi se u inicijativi.

Izmjene Statuta Grada Sarajeva primjenjivale bi se u mandatu 2016-2020, odnosno nakon lokalnih izbora 2016 godine.

Gradsko vijeće je ovu inicijativu usvojilo jednoglasno.