Gradski savjet razgovarao o političko-pravnom i zakonskom položaju Grada Sarajeva

U Vijećnici je u subotu održana sjednica Gradskog savjeta kojom je predsjedavala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Fokus je stavljen na političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva sa mogućnostima reforme zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva.

Sarajevo je de jure glavni grad Bosne i Hercegovine, ali u mnogim aspektima nije to i de fakto.

Sputan – teritorijalno nametnutom neprirodnom diobom, ograničenim nadležnostima, oduzetom imovinom i simboličnim budžetom koji je manji od budžeta svake sarajevske općine.

Skoro tri decenije je na čekanju i donošenje zakona o glavnom gradu države, što Grad Sarajevo, također, sprječava da obavlja svoje ustavne funkcije.

Shodno tome, na sastanku Gradskog savjeta odlučeno je da Gradsko vijeće prema Skupštini Kantona Sarajevo uputi inicijativu za reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva, a prema naučnoj osnovi utemeljenoj preporukama Međunarodne naučne konferencije „Političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u BiH: mogućnosti reforme nadležnosti i teritorijalne organizacije“, održane u ANU BiH u novembru 2022. godine.

Ovim se žele zadovoljiti interesi i potrebe građana Sarajeva kako bi i sami građani mogli utjecati na urbani, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj svoga grada.

Također, svjesni potreba i obaveza na evropskom putu naše zemlje, moramo nastaviti jače i brže s primjenom standarda na temelju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

S ciljem da ispunimo misiju dobre lokalne uprave, a time učinimo sretnijim i zadovoljnijim naše građane koji to od nas očekuju i koji to, prije svega, i zaslužuju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.