Na zahtjev boračkih udruženja

Gradska organizacija SDP BiH Bihać usvojila ”Rezoluciju branilaca”

Gradska organizacija SDP BiH Bihać na čelu sa njenim predsjednikom Šuhretom Fazlićem, na zahtjev boračkih udruženja i udruga sa područja Grada Bihaća usvojila ”Rezoluciju branilaca” i na taj način uz polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju Humci obilježila dvadeset i četvrtu godišnjicu postojanja Armije R BiH. Tekst ”Rezolucije branilaca” prenosimo vam u cjelosti:

REZOLUCIJA BRANILACA

Mi članovi Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Gradske organizacije SDP BiH Bihać na današnji dan 15.4.2016. godine, usvajamo ovu rezoluciju:

  1. I danas, dvadeset i jednu godinu nakon završetka rata svjedoci smo nepravde koja se svakodnevno čini prema braniocima Bosne i Hercegovine, invalidima, šehidskim porodicama i porodicama poginulih boraca, prema svima onima koji su od 1992. do 1996. godine branili Bosnu i Hercegovinu.
  1. Osuđujemo praksu državnih organa vlasti da teret obnove, reformi i ušteda prebacuju na leđa onih koji su najviše ugroženi, na pripadnike boračkih populacija.
  1. Svijesni smo da suština problema ne leži u nedostatku sredstava, nego raspodjeli resursa kojima raspolažemo kao društvo i država. Sve dok se ne uradi reforma državne uprave, dok se ne smanji broj zaposlenih u upravi i javnim preduzećima, dok se ne uskladi veličina primanja u javnom sektoru sa primanjima većine građana ove zemlje, niko nema pravo demobilisane borce, one koji ne rade i nemaju nikakva primanja ostaviti bez osnovnih srdstava za život.
  1. Podržavamo zahtjeve boračkih udruženja da se uvede ”braniteljski dodatak” za svaki mjesec proveden u odbrani Bosne i Hercegovine, a koji u ukupnom mjesečnom iznosu ne smije biti manji od minimalne penzije u FBiH.
  1. Također, podržavamo i zahtjev branitelja da se donese Zakon o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga R BiH i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koristeći preciznu ratnu evidenciju svih boračkih kategorija.
  1. Podržavamo zahtjev branilaca da se u cjelosti sprovede Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica.
  1. Ovlašćujemo i tražimo od izabranih vijećnika, poslanika i delegata SDP BiH na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže iznesene zahtjeve boračkih udruženja i podrže sve izmjene važećih zakona i drugih akata koji bi unaprijedili ukupan položaj pripadnika boračkih populacija.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.