GO SDP BiH Zenica izražava duboke sumnje u nepristrasnost, objektivnost i regularnost rada Gradske izborne komisije

Gradska izborna komisija pod rukovodstvom SDA ?!

Zbog istine i objektivnosti, a u cilju skretanja pažnje građanima na aktualne probleme u Zenici, smatramo potrebnim osvrnuti se na sjednicu Gradskog vijeća Zenica, od utorka 16. juna.

GO SDP BiH Zenica izražava duboke sumnje u nepristrasnost, objektivnost i regularnost rada Gradske izborne komisije. Naime, na posljednjoj sjednici GV, za v.d. predsjednika GIK-a imenovan je gospodin Nihad Pašalić, inače predsjednik Kadrovske komisije SDA. Smatramo da je to direktan uticaj na nezavisan i nepristrasni rad GIK-a, iako se SDA poziva na činjenicu da se ne radi o kršenju Izbornog zakona. Ipak, nameću se pitanja da li je to moralno i etički, da li su moral i etika nešto o čemu čelnici SDA u ovom slučaju ne vode računa? GO SDP Zenica je zabrinut jer građani Zenice na predstojećim lokalnim izborima, nažalost, ne mogu očekivati nepristrasnu i objektivnu gradsku izbornu komisiju, pa se i oštro protivi ovakvom imenovanju. Znatno bolje i korektnije rješenjenje bi bilo da za tu funkciju bude predložena sljedeća osoba po broju glasova na provedenoj konkursnoj proceduri. Ovako, sa Pašalićem na čelu GIK-a, SDA želi direktno uticati na rad toga tijela.

Obzirom da su na posljednjoj sjednici GV razmatrani izvještaji javnih preduzeća Grada Zenica moramo dati i svoj osvrt na stanje u JP Grijanje. Smatramo da je situacija u ovom preduzeću  dotakla dno dna, a da su za to krive stranke na vlasti i njihovi rasipnički i neodgovorni direkotri. Grijanje ostaje nerješiva enigma za njih pa i ne čudi što neki SDA vijećnici kukavički pokušavaju za to okriviti sve vijećnike. Aktualni SDP-ovi vijećnicisu uvijek su bili protiv izvještaja, jer se u Grijanju nje dobro radilo. Nudili smo i rješenje problema, prije 3 godine na način da se zagrijavanje grada vrši iskorištavanjem kotlova kolektorske čeličane, što se ove godine pokazalo i korisnim. I prije 4 godine predlagalismo korištenje vrele vode iz kakanjske Termoelektrane, ali gradska politika i ljudi koji su je vodili su to apriori odbijali. Očito ćemo imati još jednu neizvjesnu sezonu grijanja, jer ne prolaze naši zahtjevi o održanju tematske sjednice. Za to vrijeme gubitak Grijanja je narastao na 422 hiljade KM, direktor nije imenovan, a provedena je konkursna procedura. Bezobrazluku i bahatosti nikada kraja jer Uprava svake godine povečava plate za 5 posto, preduzeće ima po tri izvršna direktora i savjetnika, te 27 uopslenika sa visokom stručnom spremom, ali nikada Vijeću nisu dostavili prijedloge za sanaciju stanja. To mora prestati, baš kao i praksa lošeg poslovanja JP Apoteke Zenica, čiji gubitak iznosi nešto više od 68 hiljada KM, stav je SDP-a.

Za svaku osudu je i propust JP za prostorno planiranje i uređenje grada što su kod izgradnje kružnih tokova upotpunosti zanemarili potrebe slijepih i slabovidnih osoba. Prekršili su Konvenciju UN-a o pravima invalidnih osoba i „Strategiju Vlade FBiH za izjednačavanje mogućnosti za osobama sa invaliditetom 2011- 2015.“ Uzalud su i ovdje bila upozorenja SDP-a.

Ovim putem želimo poručiti da SDP nikada neće podržati izvještaje javnih preduzeća koja negativno posluju i neracionalno troše novac naših građana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.