Sarajevo

Gradovi Sarajevo i Beograd dogovorili konkretniju saradnju na beogradskom Samitu prijestolnica

Na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić učestvovao je na Samitu prijestolnica 2015.

Na ovom značajnom beogradskom skupu, koji se u protekla dva dana održao u organizaciji Grada Beograda i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), učestvovalo je 13 lidera gradova centralne i jugoistočne Evrope, kao i visoki predstavnici Evropske komisije u Evropskom parlamentu, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i privrednika.

Prema riječima gradonačelnika Beograda Siniše Malija, ovo je izuzetna prilika da se nastavi rad na zbližavanju glavnih gradova, podsticanju investicija, te promociji iskustava u domenu velikih infrastrukturalnih projekata. Gradonačelnik Mali je najavio da će Beograd u nedjelju potpisati ugovor sa arapskim investitorom za izgradnju projekta „Beograd na vodi“ u vrijednosti od 3,5 milijarde Eura. Dodao je da će ovaj projekat biti od značaja kako za Beograd i Srbiju, tako i za cijeli region.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, čestitao je gradskoj administraciji Beograda na hrabrosti i odlučnosti da krene sa realizacijom ovog projekta, ali i ukazao na poboljšanje usluga i vitalnih funkcija grada u odnosu na ranije. Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, pozvao je učesnike Samita da donesu deklaraciju kojom bi se uticalo na faktore odlučivanja u BiH, da i Sarajevo konačno dobije jasne nadležnosti i finansijske resurse kako bi moglo funkcionirati kao svi moderni gradovi regiona i Evrope.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić čestitao je Gradu Beogradu što je okupio sve gradonačelnike glavnih gradova država nastalih raspadom jugoslavije. Istakao je da u današnje vrijeme gradovi predstavljaju ključne karike u procesu razvoja regija i država, te u pokretanju velikih investicija od kojih korist imaju svi unutar države.
Održavanje Samita je bila i prilika za dogovaranje konkretnije saradnje između Sarajeva i Beograda u oblasti kulture, sporta a posebno među mladima koji nisu opterećeni prošlošću i spremni su surađivati u interesu oba grada.

Gradonačelnik Komšić je gostovao i na RTS-u, gdje je promovirao Sarajevo i pozvao Beograđane i građane Srbije da posjete bh. prijestolnicu, a posebno u vrijeme održavanja najpoznatije regionalne filmske smotre – Sarajevo Film Festivala. Komšić je pozvao i privrednike i turističke djelatnike iz Srbije koji, također, mogu da nađu svoj interes u realizaciji SFF, od kojeg Sarajevo ima višestruku korist.

Predstavnici glavnih gradova regiona, među kojima i gradonačelnici Skoplja i Podgorice, imali su susret i sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, na kojem je iskazana odlučnost da se regionalna i međugradska saradnja uspostavi i intenzivira.

Odlučeno je da će Grad Zagreb 2016. godine biti domaćin Samita prijestolnica čime bi ovaj skup postao tradicionalan.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.