Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović uputio otvoreno pismo podrške rudarima

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, upućuje otvoreno pismo podrške rudnicima uglja i rudarima.

“Elektroprivreda BiH i njen osnivač Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, očigledno su odlučili, svoje višedecenijsko propuštanje naplatiti preko leđa rudara koji ne mogu biti odgovorni za propuste Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH.

Rudari nisu krivi zbog višegodišnjeg neulaganja u bolje opremanje rudnika od strane Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH. Iako je Rudnik „Kreka“ najveći rudnik u BiH, iako proizvodi ekološki najprihvatljiviji ugalj, Elektroprivreda BiH i Vlada Federacije BiH, najmanje su ulagali u opremanje baš ovog rudnika.

Sada, bez adekvatne opreme, bez „alata“, rudari neopremljenog rudnika ne mogu proizvesti dovoljne količine uglja, a Elektroprivreda im nudi plaćanje po toni iskopanog uglja. Pred naše rudare se postavljaju nemogući uslovi. Dakle, rudarima nije obezbjeđena oprema, a od njih se traže rezultati kao da imaju najsavremeniju opremu. To je od strane poslodavca i Vlade Federacije BiH licemjerno i usmjereno na svaljivanje dugogodišnjih strateških grešaka Elektroprivrede i Vlade Federacije, na rudare koji i bez toga imaju mala primanja.

Dajem podršku rudnicima uglja i svim rudarima Federacije BiH i njihovim sindikatima, te posebno rudarima i sindikatu Rudnika Kreka. Apelujem na Vladu Federacije BiH i menadžment Elektroprivrede BiH da uspostave najozbiljniji socijalni dijalog.

Pri tome molim da se na rudarsko pitanje uputi i svjetlost istine iz ugla rudara, koji nemaju mnogo i ne traže mnogo. Ovo je važno zbog stabilnosti privrede i stabilnosti Bosne i Hercegovine”, navodi se u pismu.