Unaprjeđenje zaštite i ostvarivanja prava djece u BiH

Gradonačelnik potpisao protokol o saradnji Grada Tuzla i SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović potpisao je danas u Gradskoj upravi Protokol o saradnji sa nacionalnim direktorom SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina Amirom Omanovićem, čiji je cilj unaprjeđenje zaštite i ostvarivanja prava djece u Bosni i Hercegovini.

Direktor Omanović upoznao je gradonačelnika i sa aktivnostima koje namjeravaju realizirati u savremeno opremljenom Centru za mlade uz ekpertsku podršku uposlenih, te otvoriti prostor za dogovor o potencijalnoj saradnji i partnerstvu u realizaciji trogodišnjeg YES projekta SOS Dječijih sela BiH.

“Ja sam siguran da će se daljnja saradnja odvijati na način kako se odvijala i tokom priprema. U vrlo kratkom vremenu, vrlo efikasno, mi smo dogovorili plan rada, a sada je na nama da, sa partnerima iz općina, planiramo aktivnosti i krenemo sa implementacijom projekta. Sve ono što proizilazi iz projekta moramo razraditi i isplanirati zajednički i animirati mlade da pristupe servisima koje ćemo pružati u centru za mlade. Četiri su osnovna cilja, prvo da motiviramo naše mlade da pristupe servisima u centru, poslije toga govorimo o izgradnji životnih i kompetencija zapošljivosti, te u saradnji sa velikim brojem partnera, pokušati iznaći najbolje rješenje za svakog pojedinca individualno. Ono što je jako važno za ovaj projekat, mi imamo individualizirani pristup svakoj mladoj osobi, koristeći pasoš kompetencija i mi ćemo se truditi da u što kraćem periodu krenemo sa servisima”, izjavio je direktor SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina, Amir Omanović.

Riječ je o projektu koji je usmjeren jačanju poslovnih sposobnosti mladih iz marginaliziranih grupa, u okviru kojeg je predviđena podrška u procesu sticanja znanja i vještina potrebnih za tržište rada, kao i za njihovo samozapošljavanje u partnerskim općinama. Osnovni zadatak YES mreže aktera je da koordinirano i efikasno ragira na socio-ekonomske potrebe mladih marginaliziranih ljudi.

“Realizacija strategije razvoja Tuzle zasnovana je na tri faktora razvoja, ljudima, prirodnom i kulturnom naslijeđu, a kada govorimo o ljudima najvažniji su djeca i mladi. I kada je u pitanju budućnost, najvažniji su djeca i mladi. Ovaj projekat je kompatibilan sa našom dugoročnom strategijom razvoja Tuzle, jer šta ljudima treba, adekvatno zdravstvo, adekvatno obrazovanje i posao. Sinergija jedne nevladine organizacije sa gradskom administracijom, kako bi se na vrijeme, još u osnovnoj školi, djeca poučila o tome kako odmah nakon srednje škole mogu dobiti posao. Da se i tokom srednje škole pouče, šta bi bilo bolje da studiraju, ako hoće dobiti posao. Da se uskladi pravac razvoja svakog djeteta sa tržištem radne snage, jer o tome djeca imaju male ili nemaju skoro nikakve informacije. Naravno, prioritet imaju one najranjivije kategorije, kada dijete izađe iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja, još je dijete, jer ima 18 godina, moramo brinuti o toj djeci, ali važno nam je da projekat bude još jači i da brine o djeci i mladima generalno. Sve više nedostaje građevinskih radnika, pa zanatlija koji su za to vezani, metaloprerađivači, kožari i slično. Mi na zahtjev privrednika stipendiramo mjesečno učenike koji će završiti taj zanat, a garantovani su im i praksa i posao, naravno ako to budu čestito radili. Ovo treba na vrijeme da saznaju i roditelji i djeca. Smatram da vlasti koje su nadležne za obrazovanje ovo nedovoljno razumiju. Morali bi uvesti praksu da razredne starješine organizuju da kod djece dolaze i gostuju ljudi koji su završili određene zanate ili određene fakultete i da kažu zašto je dobro da se time bave”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.