Ismet Lulić za portal Politički.ba

Gradonačelnik Mostara trebao bi biti iz Bh. bloka

Nakon dvanaest godina, demokratija u vidu izbora  vratila se u Mostar.

Politička mostarska svakodnevnica je uzdrmana stranačkim prepucavanjima, podvaljivanjima i lažima.

O stanju u Mostaru uoči izbora gradonačelnika o aktuelnim temama za politicki.ba govori Ismet Lulić, predsjednikom Kantonalnog odbora SDP-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ratna prošlost Lovca

Prva mostarska partija (PMP) na čijem je čelu Semir Drljević Lovac je na svom zvaničnom profilu na Facebook-u objavila video u kojem predsjednik te partije izjavljuje da neće podržati Irmu Baraliju za gradonačelnicu grada Mostara, zbog toga što je ona izjavila da Našoj stranci i Bh. bloku smeta njegova ratna prošlost? Da li je Irma Baralija „kriva“ za prekid saradnje sa PMP-om?

– Odnosi unutar svih koalicija su uvijek kompleksni i zahtjevaju puno političke mudrosti. To je potrebno da bi se određene razlike prevazišle među članicama raznih koalicija, kao što je i Bh.blok.

Morate znati da se ovdje radi o prvim koalicijskim iskustvima kada su u pitanju SDP, NS i PMP.

Sasvim je normalno i očekivano da postoje određene nesuglasice.

Bez obzira na sve to evidentno je da je zajednički nastup ove tri stranke u Mostaru rezultirao uspjehom u koji su rijetki vjerovali.

To se najbolje vidi u činjenici da su građanske stranke uduplale izborni rezultat i osvojile sedam mandata što je za četiri više nego što je SDP kao jedina građanska lijeva i politička opcija osvojila 2008. godine kada su zadnji put organizirani izbori.

Jasno je da je SDP u Mostaru ključna snaga koja je kompromisnom politikom unutar koalicije omogućila takav izborni rezultat. Pri tome ni najmanje se ne smiju zanemariti zasluge obje partnerske stranke.

Vjerujem da bi taj rezultat koji smo postigli bio i bolji da našoj koaliciji nisu ukradena još dva mandata, sigurno.  Ako i to uzmemo u obzir, vidimo kakva je snaga ove koalicije i nikakvi nesporazumi neće zamagliti te činjenice.

Sasvim je prirodno da postoje nesporazumi iz svakog  treba naučiti nešto novo. Uz kompromisna rješenja uvijek idu i kompromisni izlazi.

OHR je poništio prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika zbog narušavanja statuta Grada Mostara. Kako Bh. blok gleda na to? Jedan od programskih ciljeva Vaše koalicije bio povećanje transparentnosti.

–   Mislim da tu odluku OHR nije potrebno komentirati. Odluka Ureda visokog predstavnika je potpuno jasna i glasanje treba ponoviti.

Siguran sam da je većina u Gradskom vijeću prilikom donošenja odluke da glasanje bude javno bila svjesna mogućih posljedica.

Vijećnici koji su digli ruku da glasanje bude javno nisu htjeli biti optuženi da nešto skrivaju.

Jedini drugi način da glasanje bude javno jeste izmjena Statuta i poslovnika Grada Mostara. Klub vijećnika SDP-a danas je poslao zahtjev za vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se omogućile izmjene koje bi riješile ovo pitanje.

Međutim, dvotrećinska većina koju imaju SDA i HDZ je upoznata sa ovim i od njih zavisi da li će uvažiti zahtjev za održavanje sjednice na kojoj ćemo napraviti potrebne izmjene i omogućiti javno glasanje.

Povjerenje svih

Mnogi predviđaju ko će biti novi gradonačelnik. Ko bi po Vama trebao biti gradonačelnik, a ko će biti izabran?

– Gradonačelnik Mostara trebao bi biti iz Bh.bloka.

Mnogo je razloga za takvo nešto, a najvažanije je to što bi takav izbor bio najbolji za Mostar.

Bh.  blok je jedina politička opcija koja je dobijala glasove i mandate u svim gradskim područjima.

Razbili smo matricu nacionalnog glasanja i prema tome jasno je da bi gradonačelnik iz Bh. bloka bio najprihvatljivija opcija većini Mostaraca.

Tim bi se napravila atmosfera da se mnoge stvari pokrenu sa mrtve tačke i ono što je jako važno, time bi se izbjegle stranačke blokade između SDA i HDZ-a.

Mislim da je scenarij gdje u uredu gradonačelnika sjedi Irma Baralija sasvim realna opcija. Ukoliko se to ne dogodi jasno je da će to biti HDZ-ov kandidat.

Zanimljiva je činjenica da u ovom odnosu snaga u slučaju istog broja glasova gradonačelnik može biti izabran između HDZ-a i Bh.bloka. To je uslovljeno činjenicom da Statut Grada Mostara predviđa u slučaju istog broja glasova da prednost ima mlađi kandidat.

Dakle, jasno je da insistiranje Koalicije za Mostar na podršci njihovom kandidatu Zlatku Guzinu će za direktnu posljedicu imati izbor gradonačelnika iz redova HDZ-a.

SDA – HDZ većina

Bh. blok može biti „jezičak na vagi“ pri izboru gradonačelnika. Izbori se ponavljaju. Ukoliko Irma Baralija po drugi put ne prođe u drugi krug glasanja čijeg kandidata će Bh. blok podržati?

– Bh. blok nije jezičak na vagi jer HDZ i SDA imaju potrebnu dvotrećinsku većinu za donošenje svih bitnih odluka u Gradskom vijeću.

Javna je tajna da postoji njihov međusobni dogovor o Mostaru koji traje 25 godina.

Upravo zbog toga Bh. blok zahtjeva da se i jedni i drugi odreknu jedine funkcije – one gradonačelničke, kako bi mi imali kontrolni instrument preko kojeg možemo pratiti ponašanje njihove dvotrećinske većine.

Ukoliko Baralija ne bude izabrana na poziciju gradonačelnicu Mostara SDA i HDZ će morati sami smisliti kako će izabrati gradonačelnika.

Po tom pitanju u Bh. bloku nema razilaženja, jer je jasno ko će na kraju biti gradonačelnik i u tom igrokazu nemamo namjeru učestvovati.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu