Ernest Imamović

Gradonačelnik Goražda zbog Edina Vranja pisao OHR-u i Američkoj ambasadi

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović obratio se Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, OHR-u, Visokom predstavniku Christianu Schmitu i Ambasadi SAD u našoj zemlji tražeći hitnu reakciju u slučaju Edina Vranja.

Vranj je nedavno uhapšen u Srbiji zbog navodnog ratnog zločina, a određen mu je i jednomjesečni pritvor u ovoj zemlji.

“Ovo nije prvi slučaj da Vlada susjedne države, članice UN-a krši principe Povelje UN-a iz 1945. godine, Statut Međunarodnog suda pravde, Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948.godine, Konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama iz Rima iz 1950.godine, Ustav BiH iz 1995.godine i Anex uz taj Ustav u kome su propisane konvencije i međunarodni ugovori koji imaju prednost nad domaćim pravom.

Zbog toga predlažemo i Vijeću ministara BIH da pod hitno, a najduže u roku od 24 sata zatraži od nadležnog suda u Republici Srbiji da ukine rješenje o određivanju pritvora i ekstradicionim rješenjem premjesti građanina BiH Edina Vranja u BiH i preda nadležnim organima”, ističe Imamović u otvorenom pismu.

“Predlažemo da Vijeće ministara BiH prijavi Generalnom sekretaru UN-a državu Srbiju zbog kršenja međunarodnih pravnih izvora i da u smislu člana 65. Statuta Međunarodnog suda pravde zatraži se odmah savjetodavno mišljenje u vezi rješavanja pravnog pitanja tj. da se sud odredi o postupanju Srbije i njenih organa u odnosu na građanina BiH Edina Vranja koji je lišen slobode na teritoriji Srbije, a na teret mu se stavlja djelo za koje je već pravomoćno, od strane nadležnih organa BiH, obustavljena istraga. Predlažemo da se Srbija prijavi Komitetu za ljudska prava pri UN-u zbog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda građanina BiH, Edina Vranja.

Pravnici smatraju da je u ovom slučaju napravljen pravni presedan, tako da je sa momentom hapšenja očigledno bila pripremljena i optužnica u Srbiji, i da se Vranj Edin pritvorio očigledno iz razloga koji mogu imati samo politički, a nikako krivično-pravni karakter, a što je protivno svim pozitivnim pravnim propisima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima”, navodi Imamović.

U pismu se između ostalog ističe da je čin hapšenja Edina Vranja najbrutalniji primjer kršenja ljudskih prava i sloboda.