Gradnja autoceste u FBiH zaustavljena je zbog nesposobnosti vlasti, a ne zbog odbijanja povećanja akciza

Zbog neprestanog obmanjivanja javnosti od strane trenutne vlasti, kako je neusvajanje novog Zakona o akcizama osnovni razlog zastoja u izgradnji autoceste na Koridoru 5C, želimo upoznati javnost sa nekoliko činjenica.

Prethodna uprava Javnog preduzeća Autoceste FBiH je 2014. godine iza sebe ostavila iznos od 400.000.000 (četiri stotine miliona) KM odobrenih i osiguranih sredstava za početak izgradnje 20 kilometara autoceste na dionicama Počitelj – Zvirovići i Zenica – Donja Gračanica. Do današnjeg dana, niti jedan kilometar autoceste na ovim dionicama nije izgrađen i pušten u promet.

Evropska investiciona banka, Kuvajtski investicioni fond i OPEC OFID Fond za međunarodni razvoj ne uslovljavaju nastavak finansiranja i podrške za izgradnju autoceste na Koridoru 5C usvajanjem povećanja akciza. Do današnjeg dana niti jedna konvertibilna marka ovih međunarodnih investitora nije iskorištena.

Upravo zbog ovoga, razlog obustave infrastrukturnih projekata i izgradnje autoceste na Koridoru 5C ne treba tražiti u neusvajanju ovog Zakona, već u nečijem nezanju, neradu i nesposobnosti. ​

Podizanje ovolike buke oko usvajanja novog  Zakona o akcizama, kao i manipulacija  javnosti sa netačnim tvrdnjama su još jedan primjer bježanja od odgovornosti i zamagljivanja stvarnog stanja. Počnimo već jednom stvari poput ovih zvati pravim imenima, a to su: neznanje, nerad i nesposobnost.

Vlast koja tri godine nije u stanju čak ni imenovati Upravu JP Autoceste FBiH nije i ne može biti sposobna za izgradnju bilo čega, osim trotoara.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.