Vesna Saradžić za Oslobođenje

Građanima srpske nacionalnosti ugrožena su osnovna ljudska prava i slobode

Gospođo Saradžić, u novom sazivu Skupštine HNK-a niste jedina zastupnica srpske nacionalnosti, kao što je od 2014. do 2018. bio slučaj. Na imenovanje rukovodstva još se čeka, iako Klub Srba u kojem je osim Vas i Zora Dujmović nije ponudio svoj prijedlog. Kako će se sve okončati?

– Klub Srba nije delegirao prijedlog jer je izostao dogovor. Imamo situaciju kao 2010. kada u rukovodstvu nismo dobili zamjenika iz reda srpskog naroda. Rješenje je u političkom dogovoru, jer, po Poslovniku, Skupština glasanjem potvrđuje prijedlog Kluba. Ne bi bilo dobro da ta pozicija bude upražnjena.

Hoće li zbog odluke SDP-a u HNK-u da ostane dijelom opozicije mjesto potpredsjedavajuće ipak pripasti Zori Dujmović?

– A zašto bi? I u prošlom mandatnom periodu bili smo opozicija, ali bili i zastupljeni u rukovodstvu. Konzumiranje tog prava proizlazi iz prava kluba konstitutivnog naroda.
A principi?

Ne vjerujem ni da je to u interesu HDZ-u, jer kako bi objasnili delegiranje Srbina iz nacionalne hrvatske stranke. Zar se to ne kosi sa principima koje zagovaraju?
Učesnica ste pregovora HDZ-a i SDP-a o uspostavi vlasti u HNK-u. Je li stavljena tačka na tu priču ili ipak, bez obzira na odluku BH bloka, SDP može biti dijelom vlasti u ovom kantonu?

– Glavni odbor je donio odluku da se ne ide u koaliciju sa etnonacionalnim strankama ni na jednom nivou. S obzirom na sastav Skupštine, jasno je da se odlukom GO svako učešće SDP-a u pregovorima obustavlja.

Jeste li u kontaktu sa Koordinacijom Srba u Mostaru? Tvrdili su da srpski predstavnici u Skupštini nisu legitimni iako ste se borili za prava Srba.

– Prije izvjesnog vremena održali smo sastanak na njihov zahtjev i razgovarali o stvarima važnim za svakodnevni život, problemima, eventualnim rješenjima… Spremnost sa moje i strane SDP-a nikad nije bila upitna. Što se tiče tvrdnje da srpski predstavnici u Skupštini nisu legitimni, ne mogu je komentarisati, jer preduslov je znati definiciju legitimnog predstavnika. Ko je legitimni predstavnik? Za mene je najvažnije da su rezultati vidljivi i “legitimni”.

Saradžić: A šta kaže visoki predstavnik?

Na izborima sam dobila povjerenje građana i trudim se da to i opravdam. Položila sam zakletvu i izjavila da ću se zalagati za ljudska prava i slobode, odnosno da ću u svim prilikama štititi interese BiH, FBiH i ravnopravnost naroda i građana koji u njoj žive. Kako ne reagovati na činjenicu da su u našem kantonu građanima srpske nacionalnosti ugrožena osnovna ljudska prava i slobode? SDP je godinama ukazivao na diskriminatorske odredbe Ustava i preko svojih poslanika nastojao ispraviti tu društvenu devijaciju.
Isprobane metode

Ostalo znate, kao rezultat apelacije trećine poslanika za ocjenu ustavnosti određenih odredaba Ustava, uslijedila je presuda kojom su van snage stavljene diskriminatorske odredbe ustava triju kantona, a koje se odnose na konstitutivnost Srba, jezik i pismo. Rok za provođenje je bio šest mjeseci. Istekao je u januaru ove godine. Voljela bih znati šta na sve kaže visoki predstavnik. Valjda je tu zbog vladavine prava.

Politički dogovor SDA i SDP-a u Domu naroda o imenovanju rukovodećih nije postignut. Žarko Vujović zbog toga nije izglasan iako su u SDA stava da to mjesto treba pripasti nekome ko će do kraja zastupati interese BiH. Kada će tu doći do rješenja i mora li “autentični Srbin” biti član SNSD-a?

– Parlamentarna većina na nivou FBiH još nije ozvaničena. Nadam se da se neće ponoviti scenarij iz prošlog saziva kada je uz pomoć SDA preglasan Klub Srba i izabran delegat SNSD-a. Sve što se danas dešava proisteklo je iz toga i nemogućnosti da se izglasa Zakon o federalnim jedinicama i broju mandata u FBiH. Sve dok je “autentični predstavnik” po mjeri vladajućih, tako će biti. To je najlakša i oprobana metoda eliminacije nepodobnih. Ta “autentičnost” i osporava ljudska prava i slobode građanima srpske nacionalnosti u HNK-u. I to, bez imalo srama i stida, noseći odrednice “demokratski”, “nezavisni”. Bolje bi bilo da se zovu onako kako djeluju i rade.