Građani i vijećnici SDP BiH u Centru ne žele tržni centar u parku Hastahana

Forum mladih SDP Centar i OO SDP BiH Centar Sarajevo danas su organizirali potpisivanje peticije u parku Hastahana na Marijin Dvoru gdje bi se prema usvojenoj izmjeni Regulacionog plana trebala graditi zgrada sa šest spratova. Veliki broj građana usprotivio se gradnji objekta na ovom području.

Prijedlog odluke o izmjeni Regulacionog plana kojom bi bila predviđena gradnja u skladu sa okruženjem usvojena je sa 16 glasova, a Klub SDP BiH glasao je protiv. Igor Stojanović, šef Kluba vijećnika pojasnio je da usvojenom izmjenom na području Hastahane može biti izgrađena zgrada skoro pa visine Opće bolnice.

– Mi smo protiv toga, a pogotovo što je ovdje bila predviđena izgradnja Muzeja opsade grada što je stavljeno van snage. Nešto što je trebalo da obilježi čitav jedan period s obzirom da to nemamo, već turiste vodimo da gledaju početak Prvog svjetskog rata, a o našoj skorijoj historiji nemamo ništa. Ta odluka se stavi van snage da bi neko zaradio na nekim prostorima da bismo imali još jedan tržni centar – kazao je Stojanović.

Stojanović je dodao i da je Ajnadžić poručio da će građani odlučiti šta će biti na ovom prostoru.

– Poenta je zašto uopšte u nacrtu odluke stoji objekat kojim je predviđeno šest spratova, ako će građani odlučiti.

Ovim potpisivanjem peticije SDP BiH želi okupiti građane da izraze stav, odnosno da se vidi koliko uopšte podržavaju ovakvu odluku i koliko znaju za nju.

– Mi ćemo produžiti akciju i preko vikenda i prikupljati potpise dok općinska vlast ne shvati da je ogroman broj građana i Centra i Sarajeva koji ne žele četvrti tržni centar u krugu 200 metara. Tražit ćemo da se odluka revidira – kazao je Stojanović.

Damir Mašić, predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH kazao je da i SDP BiH i građani izražavaju svoje negodovanje spram Regulacionog plana Općine Centar i načelnika Nedžada Ajnadžića da u narednom periodu ovdje bude još jedan u nizu šoping centara.

– Prijedlogom izmjene RP praktično će biti dozvoljeno ono što do sada nije bilo obuhvaćeno Regulacionim planom a to je da sutra ovdje nikne jedan od šoping centara. Imajući u vidu da u radijusu od 200 metara imamo već tri ogromna trgovačka centra zaista se postavlja pitanje je li to prioritet i načelnika i Općine Centar ili su prioritet naši mladi djeca i svi oni koji već godinama koriste jednu od rijetkih zelenih površina i parkova na području ove općine.

Mašić je kazao da ne samo da žele podršku za zaustavljanje izmjena RP, najavljuje se i održavanje referenduma i protesta i sve što bude uključivalo jednu demokratsku borbu da one kojima je očigledno profit i privatni interes iznad opšteg i javnog interesa da zaustavimo u tom naumu.

– Ja im poručujem da ćemo uspjeti, koliko će vremena biti potrebno ne znam ali mi ćemo uspjeti i krajnje je vrijeme da se građani dignu protiv stvari koje ne idu u prilog javnom interesu. Dosta su općine radile za privatni interes krajnje je vrijeme da se nešto konkretno radi za građane i štititi građanski interes – kazao je Mašić.

Nejra Vranić jedna od potpisnica peticije kazala je da je sve manje parkova i da je potrebno više takvog prostora.

– Pored djece, i starijih ljudi i mi omladina treba da imamo zelene površine na korištenje. Tržnih centara ima već dovoljno u blizini – kazala je Vranić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.