Aner Žuljević

Građani u FBiH platiće račun skuplje struje privredi

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH i doktor ekonomskih nauka, za “Nezavisne novine” kaže da su poskupljenja neminovnost.

Rast cijena električne energije privrednicima ima višestruki efekat prije svega u poskupljenju proizvodnje, manjoj konkurentnosti i pitanju krajnje cijene za potrošače/građane”, kaže Žuljević.

Dodaje da je jasno da, kad sirovine poskupljuju, i sam proces proizvodnje poskupljuje, što u konačnici dovodi do poskupljenja finalnog proizvoda, koje se odražava u rastu cijena za krajnje kupce i naravno na sve lošiji standard, jer realni rast dohotka ne prati rast cijena.

Politika Vlade koja cijenu električne energije podiže privredi, a kao građanima neće dirati je čista demagogija, jer je jasno da je ekonomija sistem spojenih posuda gdje je u siromašnim ekonomijama kao što je naša nemoguće očekivati da će privrednik moći kompenzirati unutrašnjim resursima rast cijena sirovine, bez prebacivanja kroz rast cijena na krajnjeg potrošača. 

Pogotovo je to nerealno očekivati s obzirom na to da će i konkurencija morati povećati cijene, pa to neće dominantno biti odrednica poslovne konkurentnosti sa kojom se menadžer mora nositi.

Zaključujem kako je u stanju naše ekonomije iracionalno očekivati da privrednik nakon rasta cijena električne energije odluči ne povećati cijene, već kompenzirati novi trošak iz svojih rezervi (kojih je izrazito malo), jer to objektivno znači smanjenje profitabilnosti poslovanja, a niska profitabilnost je već izrazito veliki problem”, objašnjava Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.