Aner Žuljević

Građani u FBiH platiće račun skuplje struje privredi

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH i doktor ekonomskih nauka, za “Nezavisne novine” kaže da su poskupljenja neminovnost.

Rast cijena električne energije privrednicima ima višestruki efekat prije svega u poskupljenju proizvodnje, manjoj konkurentnosti i pitanju krajnje cijene za potrošače/građane”, kaže Žuljević.

Dodaje da je jasno da, kad sirovine poskupljuju, i sam proces proizvodnje poskupljuje, što u konačnici dovodi do poskupljenja finalnog proizvoda, koje se odražava u rastu cijena za krajnje kupce i naravno na sve lošiji standard, jer realni rast dohotka ne prati rast cijena.

Politika Vlade koja cijenu električne energije podiže privredi, a kao građanima neće dirati je čista demagogija, jer je jasno da je ekonomija sistem spojenih posuda gdje je u siromašnim ekonomijama kao što je naša nemoguće očekivati da će privrednik moći kompenzirati unutrašnjim resursima rast cijena sirovine, bez prebacivanja kroz rast cijena na krajnjeg potrošača.

Pogotovo je to nerealno očekivati s obzirom na to da će i konkurencija morati povećati cijene, pa to neće dominantno biti odrednica poslovne konkurentnosti sa kojom se menadžer mora nositi.

Zaključujem kako je u stanju naše ekonomije iracionalno očekivati da privrednik nakon rasta cijena električne energije odluči ne povećati cijene, već kompenzirati novi trošak iz svojih rezervi (kojih je izrazito malo), jer to objektivno znači smanjenje profitabilnosti poslovanja, a niska profitabilnost je već izrazito veliki problem”, objašnjava Žuljević.