Saša Magazinović

Građani su na referendumu ’92. BiH odredili kao građansku i to nisu porekli do danas

Obilježen je Dan nezavisnosti BiH, kada su punoljetni građani tadašnje SRBiH glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Referendumsko pitanje je glasilo: „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“

Na referendum je izašlo ukupno 2.073.568 glasača što je 63,6 posto od ukupnog broja stanovnika u BiH. Od tog broja njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke.

Analitičari upozoravaju da neki političari na vodećim pozicijama u Bosni i Hercegovini danas zanemaruju volju glasača s referenduma 1992. godine. Stranke desnice, koje su na vlasti, zaobilaze to da su građani izglasali građansku Bosni i Hercegovinu, unutar koje će narodi biti ravnopravni, te sada isključivo pokušavaju nametnuti etničke principe u zemlji, što je u suprotnosti sa onim što je više od dva miliona ljudi podržalo na referendumu prije 26 godina.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović cijelu situaciju smješta u kontekst predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije i budućih koraka Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.
„Kada je predstavljana nova strategija za Zapadni Balkan, ali i tokom govora Junckera u Parlamentu BiH, mi smo dobili nekoliko poruka, a to je da ako želimo biti članica Evropske unije, moramo prihvatiti vrijednosti Evropske unije“, kaže Magazinović za Patriju, ističući kako je građansko društvo upravo jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije, što su građani na referendumu i izglasali skoro prije tri decenije.

„Ono što je Bosna i Hercegovina uradila na referendumu, jeste da se velika većina građana opredijelila, pored ostalog, i za građansko društvo. Dakle, odredila je Bosnu i Hercegovinu kakva će biti“, kaže Magazinović, dodajući da se do danas građani nisu izjasnili drugačije te da se ta volja mora poštivati. Nažalost, kaže, političke vođe retrogradnim politikama pokušavaju promijeniti mišljenje građana.
„Narod je rekao kakvu BiH želi, i to do danas nije porekao“, kaže Magazinović. On ističe da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji danas organizira prijem povodom 1. marta mora biti svjestan toga.
„Građanska Bosna i Hercegovina se nikako ne suprotstavlja Bosni i Hercegovini u kojoj su svi narodi jednaki, to je neraskidiva nit“, zaključuje Magazinović, piše Patria.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.