Haris Vranić

Građani, pomozite nam da nastavimo s normalnim životom

Pomozite nam da nastavimo s normalnim životom, da ne iscrpljujemo zdravstveno osoblje, smanjimo smrtnost i postkovidne komplikacije – kazao je ministar Vranić, naglašavajući i važnost pridržavanja svih preporučenih epidemioloških mjera.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić ukazao je na važnost vakcinacije, stvaranje ličnog imuniteta kod vakcinisanih te pozvao građane da vakcinisanjem čuvaju sebe i druge.

– Pomozite nam da nastavimo s normalnim životom, da ne iscrpljujemo zdravstveno osoblje, smanjimo smrtnost i postkovidne komplikacije – kazao je ministar Vranić, naglašavajući i važnost pridržavanja svih preporučenih epidemioloških mjera.

Pojasnio je da je jedan od ključnih karakteristika Corona-19 virusa S protein šiljak kojim se omogućuje da se zakači na stanicu domaćina, prodre u nju te izazove infekciju, dok vakcine targetiraju taj šiljak i blokiraju virus. Kod nevakcinisanih, kazao je on, virus ulazi, ‘otima’ stanicu i pretvara je u tvornicu za multipliciranje hiljada novih virusa.

Naglasio je da mutacija virusa nastaje ako dođe do pogreške u kopiranju.

Kada se mutacije akumuliraju tokom vremena, dodao je, pojavljuju se nove varijante virusnog soja. Tvrdi da je takva nova varijanta, Delta varijanta, nadmašila sve suparnike reproducirajući se brže i u većem broju zbog čega je daleko zaraznija nego prijašnje mutacije.

– Oni koji nose Delta virus imaju veće virusno opterećenje, što znači da nose više virusa koji bi se mogao proširiti i na druge osobe. S obzirom na povećanje broja hospitaliziranih potrebno je ukazati na omjer vakcinisanih i nevakcinisanih. Prema podacima Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, njih 79 posto nije vakcinisano, tako u Zadru više od 90 posto njih nije vakcinisano, u Rijeci je taj broj tri puta veći, a u Šibeniku, u Kliničkoj bolnici Dubrava i bolnici u Rockefellerovoj niti jedan hospitalizirani nije bio vakcinisan. Nijedna od 20 preminulih osoba mlađih od 60 godina nije bila vakcinisana ili je bar primila tek jednu dozu vakcine – naveo je ministar Vranić.

Iznio je podatak da se u SAD-u, gdje također prednjači Delta varijanta Corona-19 virusa, 0,01 posto vakcinisanih ipak zarazi virusom Corona-19 što je izuzetno malen broj, te je to dobar razlog da se nastavi sa vakcinisanjem.

Tvrdi da su sve vakcine protiv Corona-19 virusa i dalje vrlo učinkovite protiv težih oblika bolesti što u značajnoj mjeri rasterećuje zdravstveni sistem.

– Najveći razlog što se jesen očekuje sa strepnjom su završeni godišnji odmori, počinjanje školske nastave, vrijeme se pogoršava, a i više ćemo boraviti u zatvorenim prostorima što izrazito pogoduje širenju virusa. Europska agencija za lijekove objavila je da su sve vakcine djelotvorne za dosad poznate varijante virusa Covid-19. Vakcine protiv Corona-19 virusa štite od ozbiljnih bolesti, iako su blagi ili umjereni simptomi nakon infekcije još mogući – naglasio je ministar.

Ministar Vranić je na svom Facebook profilu na kraju poručio da situacija nije tako ozbiljna kao prošle godine zahvaljujući stepenu vakcinacije, ali da će za neke biti jednako ozbiljno.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.