Aner Žuljević

Građani imaju pravo znati koliko plaćaju političare

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jedina je institucija vlasti koja građanima javno, na svojoj web stranici, daje vrlo detaljne informacije o primanjima delegata.

Podaci se objavljuju od 2018. godine, svaka tri mjeseca, do čega nije bilo lako doći zbog ranijeg snažnog protivljenja delegata da iznos njihovih primanja bude javan iako ih dobijaju iz budžeta.

Aner Žuljević, zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, podsjetio je da su primanja političara bila dostavljana Centrima civilnih inicijativa dok je “ministar finansija bio iz SDP-a”.

No dostaviti podatke nevladinoj organizaciji CCI nije isto što i učiniti ih javno dostupnim svim građanima.

Žuljević je kazao da su sve inicijative na tu temu odbijane pod obrazloženjem da se radi o zaštiti ličnih podataka. Postavlja se pitanje kako ih onda objavljuje Dom naroda Parlamenta FBiH.

– Građani imaju pravo znati koliko plaćaju političare jer se plaćaju njihovom novcem. Mislim da nama treba zakonsko rješenje koje će naložiti transparentnu objavu primanja u zakonodavnoj, izvršnoj vlasti na svim nivoima, zajedno sa menadžmentima javnih preduzeća – stava je Žuljević.

Faktor


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu