Lana Prlić za N1

Građani će biti taoci odluke CIK-a

Lana Prlić, potpredsjednica SDP BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, za N1 je komentarisala odluku Centralne izborne komisije da se prilikom dodjele mandata u federalni Dom naroda koristi popis iz 2013. godine.

Prlić smatra da CIK nije samo ugrozio Ustav, nego i etičku crtu.

“On je pristao da smo završili sa procesom ‘svak na svoje’ i legalizovao etničko čišćenje. To nije bio posao CIK-a, nego Parlamenta BiH i Ureda visokog predstavnika, koji je bio jako štur u svojoj izjavi jučer. Trebao je žustrije i jače reagovati”, kazala je.

Tvrdi da će građani biti taoci ove odluke, te da sa njom će biti nemoguće fomirati vlast bez HDZ-a, pošto će imati 12 od 17 delegata u Domu naroda i pokušaće bojkotovati formiranje vlasti.

“Ako CIK može da sruši Ustav, da napadne državu preko Ustava i zakona, šta možemo očekivati da bilo koji političar ili građanin uradi, ako jedna Centralna izborna komisija, koja treba da bude ozbiljno i nezavisno tijelo, radi ovakav cirkus od države”, istakla je gošća Novog dana.

Prlić misli da je CIK izabrao najmanje zlo, da bi saprali to da su pod političkim pritiskom.

“HDZ-u ne odgovara sistem 1-1-1, ali im odgovara popis iz 2013. godine. Bh. bloku ne odgovara popis iz 2013. godine jer zakon i Ustav tako nalažu. Ja mislim da su oni to nekako izbalansirali, ali bojim se da će ući u istoriju kao neko je stavio crno na bijelo da popis iz devedeset prve više ne vrijedi”, kazala je.
Istakla je da je čitav izborni proces bio upitan.

“Ovo je nekako kruna na sve to što ne valja što se tiče izbornog procesa, Izbornog zakona i na kraju funcionisanja izbora u našoj državi. Tu vidimo sav apsurd”, kategorična je gošća N1.
Prlić je govorila i o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koju je usvojio Hrvatski sabor, kazavši da je to definitivno uplitanje u unutrašnja pitanja BIH.
Dodala je da je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za deklaraciju o osudi hrvatske deklaracije, koja će se naći na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma.

“Možemo obrnuti tezu, da kažemo za koga su Bošnjaci i Srbi glasali na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj”, kazala je Prlić.
Navela je da je predala amandman u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na zakon koji se definiše budžet Grada Mostara, kojim se traži od gradonačelnika Ljube Bešlića da organizuje javnu raspravu o budžetu, te da se mora podnijeti izvještaj Parlamentu FBiH gdje se utrošio taj novac.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.