KO SDP SBK

Građani Busovače ostaju bez zdravstvene zaštite

Problemi u Javnoj ustanovi „Dom zdravlja” Busovača ne prestaju, a svoj vrhunac su dostigli prije 15 dana kada je Porezna uprava blokirala račun Doma zdravlja. Ukupan dug Doma zdravlja Busovača je veći 2,8 miliona KM, a 80% duga je upravo dug prema Poreznoj upravi zbog neplaćenih dopirnosa.

Najodgovorniji za ovakvo stanje Doma zdravlja u Busovači su, pred direktora Omera Hadžiradončića i Upravnog odbora, i vladajuće političke opcije u Busovači – SDA i HDZ koji su upravljale ovom ustanovom zadnjih dvadesetak godina i kojima je ona služila i služi uglavnom kao ustanova za stranačko uhljebljavanje nesposobnih, a poslušnih kadrova, uz časne izuzetke. Zavod zdravstvenog osiguranja uredno je izdvajao sredstva za 68 uposlenika (po ugovoru) u svrhu isplate plaća i doprinosa ovim radnicima, ali je Dom zdravlja istovremeno imao i višak od 10-tak uposlenih po različitim osnovama što je za posljedicu imalo da nisu uplaćivani doprinosi, iako su plate radnicima redovno isplaćivane.

Trenutno, zbog blokiranog računa, plate uposlenicima ove ustanove kasne, te ukoliko blokada računa potraje na duži period, radnici Doma zdravlja bi uskoro mogli stupiti u štrajk. Štrajk sasvim sigurno neće imati nekih posljedica po odgovorne za ovakvo stanje, ali će ispaštati pacijenti koji neće biti u mogućnosti da dobiju adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Javnoj ustanovi „Dom zdravlja” Busovača osnivač je Općina Busovača i Načelnik i Općinsko vijeće trebaju preuzeti punu odgovornost za stanje u ovoj ustanovi posebno zato što koalicija HDZ-SDA kontroliše 21 od 25 vijećnika i ima svog Načelnika. Morate biti svjesni da građanima Busovače prijeti potpuni kolaps primarne zdravstvene zaštite i da je za ovakvo stanje isključivo odgovoran direktor i menadžment Doma zdravlja, Upravni odbor istog, te Načelnik i Općinsko vijeće koji bi trebali kontrolisati rad ove javne ustanove, te smatramo da bi se odgovorni morali sankcionsati, a direktor hitno smjeniti s funkcije.

U vrijeme kada građani Busovače masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu što odgovorni za ovakvo stanje ignorišu, problem Doma zdravlja Busovača, samo još jednom pokazuje da bi pravo rješenje za ostanak mladih u BiH bilo da upravo umjesto njih HDZ i SDA napusti ovu državu jednom za svagda. Lokalni izbori u oktobru biće prilika za sve građane Bosne i i Hercegovine i Busovače da riješe ove pribleme ili da napuste Bosnu i Hercegovinu, jer je sasvim sigurno da, ukoliko se vladajuća garnitura ne promjeni, stanje u naredne 4 godine će biti samo gore.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.