Aner Žuljević za Una TV

Građani BiH imaju problem sa predatorskom državom, koja sve uzima sebi

Iako pojedini parlamentarci već godinama pokušavaju  izdejstvovati izmjene i dopune Zakona o PDV-u u BiH i uvesti diferencijalnu stopu PDV-a, to se još nije dogodilo.

Bosna i Hercegovina, pored Kosova i Danske je jedna od rijetkih zemalja koja ima jedinstvenu PDV stopu.

U Bosni i Hercegovini se sa 17 posto oporezuje mlijeko, hljeb, dječja hrana, knjige, luksuz poput skupih automobila, vikendica, stanova, putovanja, iako je, prema podacima ekonomista svaki peti građanin u BiH siromašan.

Parlamentarci i ekonomski analitičari različito vide ovaj problem. Mada i među parlamentarcima ima ekonomskih stručnjaka nisu na istom “levelu” kada je riječ o diferenciranoj PDV stopi.

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda FBiH i doktor ekonomskih nauka za “Una TV Portal” ističe da  i oni koji imaju i oni koji nemaju  isto plaćaju, ali je problem  to što oni koji nemaju  najveći dio PDV-a  plate za  hranu i osnovne potrebe, a onaj koji ima i za luksuz plaća 17 posto.

Tvrdi da građani BiH imaju problem s “predatorskom državom” koja stalno forsira sistem koji isključivo njoj obezbjeđuje finansijsku sigurnost.

“Ne vjerujem u njihova objašnjenja zbog kojih svake godine u državnom Predstavničkom domu, obore prijedlog za diferencijaciju PDV stope, kako se radi o nečemu što oni tehnički ne mogu ispratiti, i što bi značilo eroziju i manje prihode. Ustvari oni cijelo vrijeme govore, država je nesposobna da pomogne smanjenje socijalnog raslojavanja društva  kroz  poreznu politiku jer nije u  stanju kontrolisati više stopa poreza. To je njihovo obrazloženje i oni smatraju da je ova stopa nešto što država može iskontrolisati, a  ova druga socijalna dimenzija za njih nije važna, iako je ona najbitnija u poreskom sistemu”, tvrdi Žuljević.

Kaže da ne prihvata to obrazloženje jer je isključivo političko, i  s namjerom da se zadrži ovaj prihodovni kapacitet politike koja voli da dijeli pare u ovoj zemlji na pogrešan način.

“Mi imamo kapacitet, radi se o softverskoj promjeni, radi se o nečemu što se može bezbolno napraviti i praktično napraviti da se stavi nulta stopa na lijekove i dječju hranu i na taj način bi država omogućila smanjenje cijene, imala manje prihode od toga, ali što ne bi ugrozilo sistem. Pristalica sam više stopa PDV-a, pogotovo u našoj zemlji koja je toliko socijalno raslojena i praktično PDV bi bio socijalno  pravedniji kada bi imao više stopa, nismo mi ništa pametniji,  većina zemalja je to uvela upravo iz tog razloga”, tvrdi Žuljević.