Aner Žuljević za Una TV

Građani BiH imaju problem sa predatorskom državom, koja sve uzima sebi

Iako pojedini parlamentarci već godinama pokušavaju  izdejstvovati izmjene i dopune Zakona o PDV-u u BiH i uvesti diferencijalnu stopu PDV-a, to se još nije dogodilo.

Bosna i Hercegovina, pored Kosova i Danske je jedna od rijetkih zemalja koja ima jedinstvenu PDV stopu.

U Bosni i Hercegovini se sa 17 posto oporezuje mlijeko, hljeb, dječja hrana, knjige, luksuz poput skupih automobila, vikendica, stanova, putovanja, iako je, prema podacima ekonomista svaki peti građanin u BiH siromašan.

Parlamentarci i ekonomski analitičari različito vide ovaj problem. Mada i među parlamentarcima ima ekonomskih stručnjaka nisu na istom “levelu” kada je riječ o diferenciranoj PDV stopi.

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda FBiH i doktor ekonomskih nauka za “Una TV Portal” ističe da  i oni koji imaju i oni koji nemaju  isto plaćaju, ali je problem  to što oni koji nemaju  najveći dio PDV-a  plate za  hranu i osnovne potrebe, a onaj koji ima i za luksuz plaća 17 posto.

Tvrdi da građani BiH imaju problem s “predatorskom državom” koja stalno forsira sistem koji isključivo njoj obezbjeđuje finansijsku sigurnost.

“Ne vjerujem u njihova objašnjenja zbog kojih svake godine u državnom Predstavničkom domu, obore prijedlog za diferencijaciju PDV stope, kako se radi o nečemu što oni tehnički ne mogu ispratiti, i što bi značilo eroziju i manje prihode. Ustvari oni cijelo vrijeme govore, država je nesposobna da pomogne smanjenje socijalnog raslojavanja društva  kroz  poreznu politiku jer nije u  stanju kontrolisati više stopa poreza. To je njihovo obrazloženje i oni smatraju da je ova stopa nešto što država može iskontrolisati, a  ova druga socijalna dimenzija za njih nije važna, iako je ona najbitnija u poreskom sistemu”, tvrdi Žuljević.

Kaže da ne prihvata to obrazloženje jer je isključivo političko, i  s namjerom da se zadrži ovaj prihodovni kapacitet politike koja voli da dijeli pare u ovoj zemlji na pogrešan način.

“Mi imamo kapacitet, radi se o softverskoj promjeni, radi se o nečemu što se može bezbolno napraviti i praktično napraviti da se stavi nulta stopa na lijekove i dječju hranu i na taj način bi država omogućila smanjenje cijene, imala manje prihode od toga, ali što ne bi ugrozilo sistem. Pristalica sam više stopa PDV-a, pogotovo u našoj zemlji koja je toliko socijalno raslojena i praktično PDV bi bio socijalno  pravedniji kada bi imao više stopa, nismo mi ništa pametniji,  većina zemalja je to uvela upravo iz tog razloga”, tvrdi Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.