Damir Hadžić otvorio Četvrti bh. kongres o cestama:

Gradimo intenzivno i u promet puštamo sve što smo planirali

Prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina se obavezala na razvoj osnovne regionalne prometne mreže Jugoistočne Evrope na kojoj se nalazi Jadransko-jonska autocesta, a koja će u budućnosti biti dio mreže evropskih cesta

Slika

Ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić je obraćajući se danas u Sarajevu učesnicima Četvrtog bh. kongresa o cestama  rekao da je prometna infrastruktura  jedna od baza održivog razvoja države, regiona, lokalne zajednice, te da je zbog toga njegov prioritet rada intenzivna gradnja cesta u BiH.

Kongresi o cestama prilika su za rasprave o razvoju cestovne infrastrukture ne samo na nacionalnom već i globalnom nivou. Na području Federacije BiH novi investicioni ciklus je izgradnja 80 kilometara autoceste. U Republici Srpskoj u toku je izgradnja dionice Banja Luka – Doboj i njeno spajanje na petlju Johovac. Kako sam i rekao na početku svog mandata, puštamo u promet jednu trećinu Koridora Vc – prvih 100 kilometara autoceste. Gradili smo i gradimo intenzivno i u promet puštamo sve što smo i planirali“,istakao je ministar Hadžić tokom uvodnog izlaganja.

Prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina se obavezala na razvoj osnovne regionalne prometne mreže Jugoistočne Evrope na kojoj se nalazi Jadransko-jonska autocesta, a koja će u budućnosti biti dio mreže evropskih cesta. U aprilu 2011. godine potpisan je protokol s Crnom Gorom o usaglašenosti spojne tačke između dvije države na Jadransko-jonskoj autocesti u graničnom pojasu između dvije države kod naselja Aranđelovo u Bosni i Hercegovini. Jadransko-jonski prometni koridor osigurat će BiH još kvalitetnije povezivanje s Evropom. Ovaj koridor spojit će Jadransko i Jonsko more, kroz teritorijalni prostor Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dalje kroz Crnu Goru prema Albaniji i Grčkoj.

„Uzimajući u obzir da će do kraja godine započeti izgradnja dionice Međugorje – Počitelj, na ovu dionicu, a nakon izrade planersko-studijske dokumentacije koju izdvojenim sredstvima realizira Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, uslijedit će izgradnja buduće trase Jadransko-jonske autoceste na potezu od Počitelja do granice s Crnom Gorom u dužini oko 110 kilometara. Odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predviđena su sredstva za finansiranje planersko-studijske dokumentacije Jadransko-jonske autoceste u iznosu od  oko 2.200.000 eura, kazao je ministar Hadžić.

Tokom kongresa stručnjaci iz oblasti cesta razgovarat će i o strateškom interregionalnom planiranju cestovnog transportnog sistema, novim projektima,  optimizaciji rješenja, legislativi i tehničkim mjerama u povećanju sigurnosti prometa, finansiranju gradnje i održavanju cestovne infrastrukture, zaštiti okoliša i upravljanju cestama.

Četvrti bh. kongres o cestama održava se u Sarajevu 18. i 19. septembra ove godine u organizaciji Udruženja konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC). Pokrovitelj kongresa je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.