Sjednica Odbora SDP BiH za Ustav i ustavna pitanja

Građanima i narodima ponuditi Ustav za 21. stoljeće i evropsku BiH

Odbor za reformu Ustava i ustavna pitanja Socijaldemokratske partije BiH u ovoj godini otvara ozbiljnu akademsku raspravu na temu Bosna i Hercegovina i Dejtonski mirovni sporazum. Većinu Odbora čine intelektualci i stručnjaci koji nisu istovremeno i članovi partije, a danas su diskutovali o poziciji države i ulozi Dejtona 21. godinu nakon njegovog potpisivanja.

U svom uvodnom izlaganju prof.dr. Denis Bećirović je kao predsjedavajući Odbora ukazao na brojne proturječnosti Dejtonskom mirovnog sporazuma, na nastavak neprincipijelne politike međunarodne zajednice, te je skrenuo pažnju na brojne primjere neimplementacije ovog Sporazuma, prije svega aneksa 4, 6, 7 i 9.

„Neprincipijelno je od međunarodne zajednice da od naše zemlje traži provođenje određenih reformi, a da prije toga nije pomogla da u punom kapacitetu zaživi država Bosna i Hercegovina. Ovaj sporazum se ne može prihvatati parcijalno i uzimati samo ono što nam odgovara. Da bismo državu digli na noge trebamo potpuno implementirati Dejtonski sporazum i sve njegove anekse, a zatim građanima i narodima ove zemlje ponuditi Ustav za 21. stoljeće, ustav za evropsku Bosnu i Hercegovinu“, poručio je Bećirović.

Uvodničari su pored Bećirovića bili akademik Mirko Pejanović, dr. Slavo Kukić i dr. Lada Sadiković. Ukazali su na brojne probleme u Dejtonskom mirovnom sporazumu, naročito u Ustavu BiH kao aneksu ovog sporazuma. Poseban akcenat stavljen je na neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka međunarodnih sudova i preporuka međunarodnih institucija. U diskusiji su se predlagali mogući modaliteti rješenja, među kojima je najčešći bio mogućnost nove međunarodne inicijative uz konkretniji angažman SAD-a i drugih zemalja članica Vijeća za implementaciju mira.

Uvodne diskusije i referati će biti prikupljeni i objavljeni u posebnoj publikaciji. Odbor SDP BiH za reformu Ustava i ustavna pitanja će se nastaviti ozbiljno baviti ovom problematikom te u akademskom i diplomatskom okrilju tražiti nova i prihvatljiva rješenja za dobrobit države i svih njenih građana i naroda.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.