Mirko Pejanović

Građani na izborima pokazali nezadovoljstvo, ali i odabrali alternativu

Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH Mirko Pejanović upozorio je danas da bh. građani, opterećeni socijalnim i političkim stanjem u državi, u znatnoj mjeri nisu izašli na lokalne izbore, a oni koji su tu obavezu i izvršili pokazali su nezadovoljstvo stanjem i metodom vladanja, birokratizacijom vrhova vladajućih stranaka u oba bh. entiteta.

Ukazao je i na to da, na posljednjim lokalnim izborima, građani ipak glas nisu dali samo vladajućim političkim strankama, nego su se u oba bh. entiteta opredijelili u velikom procentu i za kandidate opozicionih stranaka i nezavisne kandidate. Važnom je označio činjenicu da se to dogodilo u većim bh. sredinama kao i da su građani time odabrali alternativu koja im može donijeti više u težnji za bolji život.

Kao jedan od uvodničara sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 upozorio je i na važnost lokalne zajednice za građane i njihove probleme te da bi od općinskih načelnika i vijećnika trebalo tražiti da pronađu formulu suradnje u interesu građana i onog što je najvažnije za razvoj lokalne zajednice.

“Stalno treba podsjećati da političke partije ne postoje radi sebe, da vijećnici i njihovi klubovi nisu radi vrhova stranaka, nego radi građana i da je nužna saradnja među njima”, istaknuo je novinarima.