Mašić:

Građani moraju imati uvid u primanja onih koji rade za javni interes

On kaže da se očekuje od svih nivoa vlasti da poduzmu slične aktivnosti „kako bi se konačno stalo u kraj javašluku, netransparentnosti i neodgovornosti pojedinaca koji na državnim jaslama uživaju u bezobrazno velikim i nezasluženim privilegijama.”

Slika

Povodom objavljivanja podataka Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine  kojima su prezentirane sramotno visoke plaće u javnom sektoru, Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici zaključila da od uprava i predstavnika državnog kapitala u preduzećima u kojima nema većinsko vlasništvo, kao dioničar zatraži informaciju o visinama plaća i na osnovu kojih akata se one isplaćuju, potvrdio  je za Agenciju Fena federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić. 

Također, kada je riječ o preduzećima s većinskim državnim kapitalom, kako ističe, Vlada je formirala Radnu grupu koja ima zadatak da sagleda rješenja iz važećeg zakona o plaćama u ovim privrednim društvima i predloži izmjene s ciljem uključivanja u zakon i brojnih agencija. Završetak tog posla i konkretni prijedlozi i rješenja, kako ističe ministar, očekuju se do kraja januara. 

-Na vladi smo konstatovali da su se javna preduzeća Elektroprivreda BiH, Autoceste FBiH, Ceste FBiH i BH Telecom, pridržavala zakonskih odredbi kao i ograničenja kod isplate plaća, što je u skladu i sa finansijskom disciplinom i štednjom koju od početka ovog mandata Vlada provodi i kad je riječ o ministarskim primanjima.Građani i cjelokupna javnost mora imati uvid u sva primanja i privilegije koje uživaju svi oni koji rade za javni interes. Sve te informacije trebaju biti javne – rekao je Mašić. 

On kaže da se očekuje od svih nivoa vlasti da poduzmu slične aktivnosti „kako bi se konačno stalo u kraj javašluku, netransparentnosti i neodgovornosti pojedinaca koji na državnim jaslama uživaju u bezobrazno velikim i nezasluženim privilegijama." 

Podsjećanja radi, Porezna uprava Federacije BiH sačinila je spisak najvećih primanja, odnosno mjesečnih neto plaća u FBiH , te je taj dokument nekoliko dana prije Nove godine dostavila Federalnom parlamentu. 

Prema frapantnim podacima o plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima koji su prikazani za mart, april i maj 2013 godine godine, apsolutni rekorder po mjesečnim primanjima je, sada već, bivši direktor “Bosnalijeka” Nedžad Polić. Njegova plaća za maj iznosila je 41.761 KM.

Prvi put su, naime, objelodanjene ove informacije o bogaćenju pojedinaca na račun države, što je za sobom, smatraju mnogi, s pravom povuklo reakcije najugroženijih kategorija stanovništva, poput penzionera ili demobilisanih boraca.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.