Edis Dervišagić

Gradačac ima svijetlu perspektivu u privrednom razvoju

Vođena je politika razvoja bez blokada u Općinskom vijeću. Održali smo 39 radnih sjednica, razmotrili preko 800 različitih materijala koje smo nakon razmatranja i dorada usvajali i rezultat toga i jesu ovi projekti. Očekujem da tako bude i u narednom periodu svijestan činjenice da Gradačac ne može biti izolovano ostrvo i ono je izloženo polititičkim pritiscima i ekonomskom krizom ali ipak pokušavamo da se ograničimo na konkretne stvari koje su ljudima od životne važnosti, istakao je u intervju za Vijesti.ba, kandidat za načelnika općine Gradačac, Edis Dervišagić.

VIJESTI.BA: Aktuelni ste načelnik općine Gradačac i kandidat SDP za načelnika na sljedećim lokalnim izborima. Gradačac je trenutno među pet općina u Federaciji po izvozu. Koliko je tome doprinio infrastrukturni razvoj općine?

DERVIŠAGIĆ: Treba biti objektivan pa reći da se ti rezultati ne mogu pripisati samo radu općinske administracije. Jako veliki doprinos tome dali su naši poduzetnici koji su godinama orijentirani na izvoz i koji su pridobili kupce u zemljama Evrope ali isto tako dobar dio tih zasluga pripada i općinskoj administraciji. Činjenica je da je u protekle četiri godine u razvoj industrijskih zona na području općine uloženo preko tri miliona KM u različite projekte i da je to privrednicima sa ovog područja omogućilo da ostvare te rezultate. Nama je drago kada čujemo da izvoz sa područja Gradačca u protekloj godini je dostigao 150 miliona eura što nije malo i to ohrabruje sve nas da nastavimo u tome ritmu.
U narednoj godini slijede nove aktivnosti na izgradnji objekata u industrijskoj zoni i sasvim je sigurno da će se broj uposlenih povećavati a on je u protekle tri godine po zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje TK povećan za 1000 radnih mjesta.

VIJESTI.BA: U kojim sektorima privrede danas Gradačac ima ponajviše prostora za dodatno investiranje?

DERVIŠAGIĆ: Metaloprerađivačka industrija se razvija intezivno. Imamo nove fabrike a tu svakako treba naglasiti da je veliki doprinos tome dao Cimos u Gradačcu oko koga su nastale sestrinske firme koje su se njima priključile i razvile svoje proizvodne kapacitete. Imamo danas već jednu tvornicu koja upošljava više od 200 radnika, Livnicu u kojoj je broj uposlenih preko 100 i TMD Hanibal i mnoge druge koje su se u toj oblasti i proizvodnji različitih djelova za automobilsku industriju specijalizirale i danas predstavljaju respektabilne prizvođače. S druge strane, tradicionalno tekstilna industrija zahvaljujući tvornici Kula Gradačac upošljava 700 do 800 radnika a ove godine su pokrenuli novi pogon gdje je zaposleno novih 150 radnika i to je svakako grana industrije koja je jako zastupljena. Osim toga u Gradačcu postoje dvije tvornice mlijeka koj značajno razvijaju svoju proizvodnju.

VIJESTI.BA: Da li su dovoljno iskorišteni potencijali voćarstva po čemu je Gradačac također poznat?

DERVIŠAGIĆ: To nam je strateški interes u narednom periodu, privući jednog strateškog partnera u oblast prerade voća i povrća. Postoji kao prerađivač stari Bosna produkt koji je kasnije privatizacijom ušao u grupaciju sarajevske pivare. Međutim mi nismo, naravno, zadovoljni sa onim što se trenutno prerađuje kada je u pitanju voće i povrće i smatramo da tu postoji značajan potencijal. Očekujemo da aktivnosti koje smo poduzeli u smislu određivanja parcela koje su u vlasništvu općine i koja smo spremni ponuditi investitorima iz branše poljoprivrednih proizvođača, realiziramo. Imamo već zainteresovane investitore i nadamo se da ćemo tu ostvariti značajniji pomak. S obzirom da i ove godine Gradačac bilježi rekordne prihode šljive ali i ostalog voća, mislimo da tu postoji veliki prostor za napredak.

VIJESTI.BA: Vi ste po znanimanju historičar. Koliko Gradačac kao jedno mjesto koje ima izuzetan simbolički značaj u historijskom smislu može u tome kontekstu unaprijediti svoju turističku ponudu?

DERVIŠAGIĆ: Može jako mnogo. Gradačac ima značajne turističke kapacitete od kompleksa Stare Gradine i tvrđave Huseina Kapetana Gradaščevića preko spomenika iz posljednjeg Odbranbeno-oslobodilačkog rata, oklopni voz koji je zaustavljen u Gradačcu je jedna turistička atrakcija ali tu su i turistički potencijali u vidu dva vještačka jezera koja su skoro u središtvu grada i koja u ovom momentu nude uglavnom bitne sadržaje za odmor i rekreaciju ali nisu iskorištena kao kupališta i mi tu moramo značajne ponude napraviti. Mi smo posvetili puno pažnje uređenju grada. Uređeno je tradicionalno izletište Stara banja u Gradačcu koja je bila prilično zapuštena a sada je to jedan lijep park koji je na raspolaganju građanima . U narednom perodu u taj kompleks ćemo ugraditi i neke sportske sadržaje. To radimo zato i kako bi turistima omogućili ugodniji boravak jer je Gradačac jedna od vodećih općina u TK po posjeti turista.

VIJESTI.BA: Kako ocijenjujete trenutnu političku scenu u Gradačcu, vaše protukandidate na izborima i šta je ono zbog čega smatrate da imate prednost u odnosu druge kandidate?

DERVIŠAGIĆ: Prije četiri godine sam istakao svoju čvrstu opredjeljenost da ću kao načelnik općine djelovati u funkciji svih građana bez obzira kojoj političkoj stranci pripadali ili ne pripadali i zaista kada pogledamo rezultate koji su postignuti u protekle četiri godine mislim da smo to u dobroj mjeri i uradili. Vodili smo jednu politiku ravnomjernog razvoja općine. Ljude nismo dijelili po stranačkoj pripadnosti nego smo pokušavali da ono što je prioritetno i odradimo. To je u Gradačcu prepoznato. Mi smo jedna od rjetkih općina koja je u toku ovog četverogodišnjeg perioda stalnih kriza vlasti kako na kantonalnom, federalnom i ostalim nivoima vlasti, perioda demonstracija i elementarnih nepogoda, opće nestabilnosti i opstrukcija u radu ostali stabilni i te probleme nismo imali. Vođena je politika razvoja bez blokada u Općinskom vijeću. Održali smo 39 radnih sjednica, razmotrili preko 800 različitih materijala koje smo nakon razmatranja i dorada usvajali i rezultat toga i jesu ovi projekti. Očekujem da tako bude i u narednom periodu svijestan činjenica da Gradačac ne može biti izolovano ostrvo i ono je izloženo polititičkim pritiscima i ekonomskom krizom ali ipak pokušavamo da se ograničimo na konkretne stvari koje su ljudima od životne važnosti.

Što se tiče samih izbora, želja mi je da politička kampanja do kraja ostane korektna i da ne bude niskih udaraca a uvjeren sam da će glasači prepoznati ono što je rađeno  da će svoj glas dati onima za koje misle da u narednom periodu rade ono što su i do sada radili. Zamolio bih sve građane Gradačca da iskoriste 2.oktobar i da izađu na izbore i da u skladu sa svojim zapažnjima iz prethodnog perioda daju svog glas za one za koje misle da su to zaslužili.

(Vijesti.ba)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.